latinica  ћирилица
18/11/2015 |  15:55 | Аутор: Агенције

Три до пет кафа дневно чува од срчаних и неуролошких болести

Код особа које дневно конзумирају три до пет шољица кафе примијећен је мањи ризик од пријевремене смрти од посљедица срчаних болести, дијабетеса и Паркинсонове болести, а и мање су склоне самоубиству, показало је америчко истраживање.
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Без обзира на то је да ли је ријеч о кафи с кофеином или без њега, тај напитак благотворно утиче на оп[те здравствено стање, тврде чланови харвардске Школе за јавно здравље.

Истраживањем су обухваћене особе које не пију кафу или конзумирају дневно мање од две шољице, потом оне које испијају умерене количине тог напитка и особе које дневно попију и до пет шољица.

"Биоактивни састојци кафе смањују отпорност на инсулин и на упале", казао је Минг Динг, главни аутор студије. "Ово је дјелимично објашњење за наше откриће, али морамо обавити додатна истраживања како бисмо истражили биолошке механизме који резултују таквим учинком".

Супротно претходним истраживањима, ова студија није омогућила да се открију позитивни учинци кафе на потенцијално спрјечавање развоја карцинома.

Резултати истраживања темеље се на подацима прикупљеним у трима великим анкетама спроведеним међу 300.000 медицинских сестара и здравствених радника који су одговарали на упитнике о сопственом здравственом стању и животним навикама током тридесетгодишњег раздобља.

"У свакој групи испитаника показало се да је умјерена конзумација кафе била повезана са смањеним обољевањем и смрћу повезаном с кардиоваскуланим болестима, дијабетесом, неуролошким болестима, попут Паркинсонове болести, а примијећена  је и мања склоност самоубиству", показују резултати студије.

Међутим, с обзиром на то да се студија темељи на субјективним одговорима испитаника о њиховим навикама, њена вјеродостојност може бити упитна. Научници упозоравају да се конзумирање веће количине кафе не може савјетовати свакоме.

"Редовно испијање кафе укључује и редовне и здраве прехрамбене навике", казао је коаутор студије, професор нутриционизма и епидемиологије на Харварду, Франк Ху. Додао је да неке популацијске групе, попут трудница и дјеце, морају да воде рачуна о количини кофеина који уносе у организам.

Резултати истраживања објављени су у часопису Цирцулатион.