latinica  ћирилица
19/11/2015 |  16:32 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Протест УДАС због квалитета ортопедских помагала (ВИДЕО)

Чланови Организације ампутираца УДАС Републике Српске окупили су се у Требињу, Источном Сарајеву, Бијељини, Добоју и Бањалуци незадовољни квалитетом ортопедских помагала и начином њиховог добијања.
Ампутирци - Фото: РТРС
АмпутирциФото: РТРС

Организација ампутираца захтијева од надлежних да умјесто да новац који се уплаћује ортопедским радњама, пребацују на рачуне оних којима су помагала потребна. Сматрају да би на тај начин добили квалитетнија ортопедска помагала која одговарају потребама ампутираца. Траже и активно учешће у изради новог Правилника о праву на медицинска средства. 

Ратни војни инвалиди-ампутирци већ неко вријеме указују на проблем ортопедских помагала за која кажу да су неквалитетна и да им погоршавају њихово ионако нарушено здравствено стање. Као проблем истичу и обимну администрацију.

Велибор Глигорић, ратни војни инвалид, каже да је протеза која се израђују у Српској, а коју је добио прије неки дан, за 800 грама тежа од прописане тежине. Каже да му зато оштећује кичму, те да је протеза боља ако је мање тежине.

Са његовим мишљењем сагласан је и Зоран Горановић, РВИ ампутирац, објашњавајући да није исто носити такве протезе читав дан некоме ко је изложен мањем напору, у односу на ампутирце који живе и раде на селу.

Велики број ампутираца живи од свог рада, прехрањују своје породице, те им и протезе морају бити квалитетне.

Жељко Волаш, предсједник Организације ампутираца УДАС Бања Лука, каже да желе да на достојанствен начин покажу своје незадовољство због овог проблема и да га надлежни размотре како би пронашли квалитетно рјешење.

Када је ријеч о захтјевима ампутираца, министар рада и борачко-инвалидске заштите и представници Фонда здравственог осигурања РС кажу да ће учинити све да поједноставе административне процедуре и побољшају квалитет ортопедских помагала.

Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, рекао је да је договорено да Министарство здравља да новац ампутирцима у вриједности тих ортопедских помагала, те да они сами наруче потребна помагала.

Надлежни додају да ампутирци већ годинама активно учествују у изради правилника, као и да ће и сада бити укључени у израду новог о праву на медицинска средства.