latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:05 | Аутор: ТАНЈУГ

До 2050. број бијелих медвједа биће смањен за трећину

Популација поларних медведа ће се у наредних 35 до 40 година смањити за 30 одсто као резултат топљења ледника усљед глобалног загријавања, упозорила је данас Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН).
Поларни медвјед (Фото: mynorway.co.uk) -
Поларни медвјед (Фото: mynorway.co.uk)

Како преноси АФП, стручњаци сматрају да данас има између 22.000 и 31.000 поларних медвједа у свијету (САД, Канада, Гренланд и Русија).

У извјештају ИУЦН-а се наводи да све студије упућују на закључак да је овакво драстично смањење бијелих медвједа неминовно. Губитак станишта, као посљедица климатског отопљавања, представља главну пријетњу за опстанак ових животиња.

Досадашња истраживања показују да арктички ледени покривач нестаје брже него што то предвиђа већина климатских модела, подсјећа свјетска организација која редовно објављује извјештаје о степену угрожености биљака и животиња у свијету.

Поларни медвједи у својој исхрани зависе од ледника. Период од пет или више мјесеци без леда довео би до њиховог изгладњивања, па посредно и до пада фертилитета женки.

Раст температура могао би, такође, да утиче на станишта и повећа учесталост болести код животиња, попут фока, које представљају главни извор хране за бијеле медвједе.

Према недавним предвиђањима, значајна пространства канадског арктичког архипелага биће до краја 21. вијека без леда у периодима дужим од пет мјесеци. У другим областима Сјеверног пола, то ће се десити већ половином овог вијека.

"Посљедице климатских промкена погађају не само бокеле медвкеде већ и многе друге врсте и представљају прокетњу с којом се наша планета досад никада није суочила", изјавила је генерална директорка ИУНЦ-а Ингер Андерсен.

Осим топљења ледника, пријетњу за опстанак бијелих медвједа представљају и загађење, истраживање ресурса и многе друге људске активности. Примјера ради, истраживање нафте на Арктику узрокује читав низ претњи као што су "црне плиме".

На црвеној листи ИУЦН-а се тренутно налази 79.837 врста, од којих је 23.250 изложено пријетњи потпуног истребљења.