latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:22 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Шта чини добру дијету?

Све дијете могу дати резултате, али постоји много лоших дијета којима се постижу само тренутни резултати.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Успјешно мршављење, прије свега, зависи од прехране и квалитетне дијете које се треба дисциплиновано придржавати. Постоји безброј популарних дијета и све оне обећавају брзе и магичне резултате, па је многима тешко одабрати режим који би слиједили. Све дијете могу дати резултате, али постоји много лоших дијета којима се постижу само тренутни резултати, па се изгубљени килограми брзо враћају, а такве дијете су често нездраве и мукотрпне.

Када је у питању мршављење, све дијете имају један главни задатак - довести тијело у калоријски дефицит, међутим, осим тога, важно је да дијета буде здрава и да се што лакше подноси.

Шта чини добру дијету:

Разноликост - дијета не мора у потпуности искључити било коју намирницу. Једете ли разноврсне намирнице, важно је да уносите све микро и макронутријенте који су потребни организму. Оно што је важно јест количина одређених намирница и њихов укупан однос, па ће већину ваших оброка чинити поврће и протеинске намирнице, а не угљени хидратне, али то не значи да их морамо избацити из прехране.

Постепеност - оне дијете које ће вас одмах натјерати да нагло смањите унос хране и гладујете већ након неколико дана неће трајати дуго. Квалитетне дијете би постепено требале смањивати унос калорија, те вам дозволити да са што више хране остварујете резултате, па и тако да што краћи период морате гладовати.

Флексибилност - многи ће пуно лакше издржати мршављење ако им је понекад дозвољено направити мала одступања од строгог режима дијете. Свака дијета може бити у одређеној мјери флексибилна тако да то у коначници не успорава мршављење. Примјерице, ако знате да вас чека нека вечера или домјенак на којем се желите мало опустити, остатак тједна се строго придржавајте дијете, а то једно "забрањено" јело вам неће упропастити мршављење.

Калоријски дефицит - најважнији фактор који ће дијету учинити корисним, што значи да укупан унос калорија путем хране мора бити мањи од укупне потрошње калорија. То је услов који дијета мора задовољити како би организам био присиљен на сагоријевање ускладиштених масних ћелија - мршављење. Дакле, свака добра дијета диктира унос укупне количине калорија.