latinica  ћирилица
24/11/2015 |  11:48 | Аутор: РТРС

Усамљеност негативно дјелује на имуни систем

Истраживачи су већ дуго свјесни чињенице да су људи који себе доживљавају као усамљене изложени већем ризику обољевања.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Усамљеност има мјерљив утицај на дио имуног система који је одговоран за борбу против инфекција и рака. Ово су подаци студије која би могла да да објашњење зашто људи који пате од социјалне изолације имају 14 одсто веће шансе да умру много раније него особе које нису усамљене.

Научници су открили да су бијела крвна зрнца људи који се осјећају усамљено склонија изазивању упала а не борби против инфекција.

Истраживачи су већ дуги низ година свјесни чињенице да људи који себе доживљавају као усамљене особе склонији обољевању и прераној смрти за разлику од остатка популације, али нису разумјели узроке овог психо-соматског стања.

Група научника на чијем су челу Стивен Кол са Универзитета у Лос Анђелесу и Џон Капитанио из Истраживачког центра у Калифорнији, проучавали су бијела крвна зрнца или леукоците људи и макаки мајмуна.

У случају макаки мајмуна, научници су открили да би могли да изазову промјене у начину на који се гени леукоцита укључују или искључују тако што би их изоловали од својих вршњака. Усамљени мајмуни су показали повећану активност гена који изазивају упале и смањену активност оних гена који су задужени за борбу против вирусних инфекција.

Научници су открили и да је један од утицаја на усамљеност повећање врсте белих крвних зрнаца који се зову моноцити, а који су више одговорни за одговоре имуног система на упале а не за борбу против вируса. Они вјерују да повећан број моноцита може да узрокује стварање осјећаја усамљености и самим тим повећа ризик обољевања.

Извор: Б92/Independent