latinica  ћирилица
25/11/2015 |  08:26 | Аутор: СРНА

Представа "Брашно у венама" одиграна у Брчком

Представа "Брашно у венама", рађена у копродукцији ЈУ САРТР и МЕС из Сарајева, коју је на драмски текст Игора Штикса о идеолошком и генерацијском јазу у једној породици режирао Борис Лијешевић, одиграна је у брчанском Дому културе, у оквиру такмичарског програма 32. сусрета позоришта БиХ.
Представа "Брашно у венама" (Фото: faktor.ba) -
Представа "Брашно у венама" (Фото: faktor.ba)

Члан стручног жирија Сусрета, директор Стеријиног позорја Мирослав Радоњић, рекао је да је представа "Брашно у венама" суптилна и да је одиграна на танкој линији патетике, те да захтијева од гледаоца поприличан интелектуални напор.

Према оцјени глумице Каће Дорић, завршна реченица у овој представи - "Коначно смо пронашли једни друге", одговор је на многа питања и дилеме које је гледалац могао да има.

Глумац Адмир Гламочак рекао је да су на позорници настојали да покажу да се свака генерација, па и ова садашња, "обрачунава са собом".

"Камо среће да се сваког дана отварамо једни према другима као што то ми чинимо у овој представи", рекао је синоћ члан глумачког ансамбла Мики Трифунов за округлим столом, који је дио концепције фестивала у Брчком.

Прије представе "Брашно у венама", у оквиру пратећег програма фестивала уприличен је разговор са гостом ове манифестације – београдским глумцем Ирфаном Менсуром, који је истакао да позориште није само мјесто гдје се људи забављају.

О Менсуровој, 40 година дугој, изузетно богатој позоришној каријери, говорио је театролог Срђан Вукадиновић.

Сусрети позоришта БиХ у Брчком биће настављени вечерас када је на програму наступ глумачког ансамбла "Камерног тетра 55" Сарајево, у чијем ће извођењу публика гледати представу "Теферич" коју је према мотивима литерарног дјела Дервиша Сушића режирао Алеш Курт.