latinica  ћирилица
25/11/2015 |  08:44 ⇒ 17:02 | Аутор: Агенције

Лавров: Рушење руског авиона Су-24 личи на планирану провокацију (ФОТО/ВИДЕО)

Руски и сиријски специјалци успешно су завршили спасавање пилота бомбардера Су-24 Војно-ваздушних снага Русије, обореног у Сирији, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Руски пилот (фото: © Sputnik/ Dmitriy Vinogradov) -
Руски пилот (фото: © Sputnik/ Dmitriy Vinogradov)

15.40 Спасени пилот ловца Су-24 који је оборен у Сирији изјавио је да је посада познавала подручје у ком је дошло до катастрофе као „својих пет прстију“.

Руски пилот чији је Су-24 оборен у Сирији каже да искључује могућност нарушавања ваздушног простора Турске чак и „на секунду“. Није било никаквих упозорења са турске стране, саопштио је пилот, нити визуелних нити преко радија.

15.00 - Неколико стотина младих активиста бацало је каменице и јаја на амбасаду Турске у Москви, на протесту одржаном дан пошто је Анкара оборила руски борбени авион који се срушио на територији Сирије. Активисти су разбили неколико прозора на амбасади, а московска полиција их је позвала да прекину протест, али није интервенисала, извијестио је фотограф АФП-а са лица мјеста.

14.23 - Руски ратни авиони извели су снажне ваздушне ударе у провинцији Латакија на сјеверу Сирије, дан након што је Турска оборила један авион Русије на том подручју, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

13.41 - Турска је послала додатних 20 тенкова на сиријску границу, саопштавају локални медији, позивајући се на војне изворе, а преноси Спутњик.
 
13.17 - Обарање руског авиона можда је било провокација турског предсједника, који има тајни план у сиријском сукобу, сматра бивши генерал америчког ваздухопловства Томас Мекинерни.

13.08 - Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је да Русија нема намјеру да ратује са Турском, да пријатељски односи између два народа не зависе од политичара, али да послије обарања руског авиона Су-24 билатерални односи могу бити озбиљно ревидирани.

12.13 - Турски премијер Ахмет Давутоглу изјавио је да његова влада не жели да подстиче раст тензија са Русијом, након што су турски ловци изнад турско-сиријске границе оборили руски војни авион.

11.53 - Русија при одлуци о слању С-400 у ваздушну базу у Сирији полази од тога да је руски авион Су-24 оборен на сиријском небу, што представља кршење међународног права и непријатељске акције, рекао је прес-секретар предсједника Русије Дмитриј Песков.

11.41 - Са пилотом разговарао је новинар РТ, Роман Косарев. Према његовим ријечима, љекари који су прегледали пилота кажу да је добро.

"Пилот је пребачен у базу током ноћи. Видјели смо се током доручка. Наизглед, он дјелује добро. Љекари кажу да његово здравље није у опасности", рекао је Косарев.

11.23 - Обарање руског авиона од стране Турске компликује процес проналажење политичког рјешења за Сирију и мора бити учињено све да се избјегне даља ескалација, упозорила је њемачка канцеларка Ангела Меркел.

10.24 - Пилоту убијеном након обарања авиона постхумно ће бити додељен орден Херој Руске федерације, највише почасно звање у Русији, изјавио је Владимир Путин. Осим тога, према његовим ријечима, други пилот којег је спасла Асадова војска ће такође бити одликован, преноси "Раша тудеј".

Фото: Политика

Путин је рекао и да се након обарања руског авиона "Су-24" над Сиријом не може искључити могућност додатних инцидената.

АФП преноси да Путин такође позива грађане Русије да након обарања авиона не посјећују Турску.

10.07 - "Операција је успјешно завршена. Пилот је достављен у нашу базу. Жив је и здрав", рекао је Шојгу на сједници колегијума Министарства одбране. Он је навео да је операција трајала 12 часова и захваљујући "свих наших момака, који са великим ризиком радили читаву ноћ".  

Снимак акције спасавања пилота објавила је руска телевизија ANNA-News.

Шојгу је рекао и да ће Русија размјестити противваздушни одбрамбени систем "С-400" у ваздухопловној бази Хмеимим у Сирији.

"С-400 тријумф" је противваздушни систем који користи пројектиле земља-ваздух и може да обори све врсте летећих објеката, од авиона до балистичких и крстарећих пројектила.

Потврдио је да крстарица "Москва", која је опремљена системима ПВО "Форт", сличним С-300, кренула у приобални рејон Латакије. 

Гардијска ракетна крстарица “Москва“ је окосница Црноморске флоте. До овог наређења осигуравала је безбједност базе Хмејмим са мора гдје се налази руска група авиона Војно-космичких снага Русије која изводи операције против Исламске државе.

9.57 - Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да његова земља не жели ескалацију тензија у односима са Русијом због обарања руског авиона, али је истакао да ће увијек бранити турске границе.

9.26 - Русија је спремна за стварање јединственог генералног штаба уз учешће Француске, САД, па чак и Турске ради извођења напада на позиције тзв. Исламске државе, изјавио је амбасадор Русије у Паризу Александар Орлов.

Орлов је рекао да се један од пилота руског авиона Су-24М налази код припадника сиријске војске, која је лојална Асаду.

8.53 - Сједињене Америчке Државе вјерују да су турски ловци гађали руски војни авион док се он налазио у сиријском ваздушном простору, а након што је на кратко ушао у ваздушни простор Турске, изјавио је за Ројтерс амерички званичник, који је желио да остане анониман.

8.44 - Неки турски званичници имају "директан финансијски интерес" у трговини нафтом са терористичком групом исламске државе, рекао је руски предсједник Дмитриј Медведев и најавио је да је могућа руска одмаза према Турској због обарања руског ратног авиона у Сирији.

"Турска акције су де факто заштита исламске државе", рекао је Медведев.

6.49 - Руски Генералштаб је саопштио да је један од пилота који је управљао руским војним авионом који су Турци оборили, убијен док се спуштао падобраном.