latinica  ћирилица
25/11/2015 |  11:08 | Аутор: СРНА

Црнадак: БиХ појачава ефикасност безбједносних агенција

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је БиХ једина земља у региону у којој је извршен терористички напад након напада у Паризу и да је одлучна да појача координацију и ефикасност својих безбједносних агенција и институција.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Црнадак је у обраћању на конференцији министара спољних послова земаља југоисточне Европе у Берлину подсјетио да су радикални исламски фанатици убили два ненаоружана припадника Оружаних снага БиХ, а раније ове године и припадника полиције Републике Српске у Зворнику.

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је Црнадак поновио опредјељење БиХ да настави активно учешће, у складу са својим могућностима, у глобалној коалицији против тероризма и такозване "Исламске државе".

У дијелу расправе који се односио на проширење ЕУ, Црнадак је рекао да је БиХ све ближа подношењу апликације за чланство, те да је Савјет министара БиХ спреман да заједно са владама Републике Српске и Федерације БиХ примјени усвојени програм економских реформи.

Он је истакао да БиХ мора коначно започети обрачун са корупцијом, јер без тога не могу успјети ни економске реформе, нити се може вратити повјерење грађана у институције.

Министар иностраних послова БиХ учествовао је јуче на Седмој конференцији министара спољних послова земаља југоисточне Европе у Берлину на позив министра спољних послова Њемачке Франк-Валтера Штајнмајера и министра спољних послова Италије Паола Ђентилонија.

Министарску конференцију организовао је Аспен институт из Њемачке, у сарадњи са Министарством иностраних послова Њемачке и Амбасадом Италије у Берлину.

На конференцији су учествовали министри спољних послова земаља југоисточне Европе, земље домаћина - Њемачке и овогодишње земље партнера Италије, представници њемачких институција, регионалних иницијатива и организација и угледних компанија.

У оквиру овог скупа одржано је неколико сесија током којих је дискутовано о различитим питањима, попут мигрантске кризе, процеса проширења ЕУ, унапређењу сарадње земаља региона са фокусом на сарадњу у оквиру "Берлинског процеса", привлачењу страних инвестиција унапређењем правног оквира и пословних прилика на Западном Балкану, односима евроатлантске заједнице и Русије, евроатлантским аспирацијама земаља региона и другим темама.

На маргинама конференције у Берлину Црнадак је разговарао са генералним секретаром Централноевропске иницијативе амбасадором Ђованијем Карачиолом ди Виетријем.

БиХ ће од 1. јануара наредне године преузети годишње предсједавање овом иницијативом, која је једна од најстаријих и најпознатијих у Европи.