latinica  ћирилица
25/11/2015 |  11:36 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Додик: Инсистирање на 25. новембру доприноси даљим подјелама

Предсједник Република Српске Милорад Додик рекао је да не постоји одлука о "дану државности БиХ" за коју су гласала сва три народа у БиХ, нити је Парламентарна скупштина усвојила закон о празницима, тако да 25. новембар није, нити може бити заједнички празник, посебно не "дан државности".
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

"Све док се народи у БиХ не договоре о датуму који ће бити прихватљив за све, 25. новембар као такав обиљежаваће се само у једном дијелу БиХ", изјавио је Додик Срни.

Предсједник Српске је оцијенио да инсистирање на "дану државности", који то није, доприноси даљим подјелама у БиХ и сви они, укључујући и представнике такозване међународне заједнице, који подржавају обиљежавање овог датума као "дана државности БиХ" директно доприносе њеном додатном урушавању.

"Добро је што се и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић на исти начин одредио према обиљежавању 25. новембра као датуму који не може и не треба да се обиљежава као 'дан државности БиХ'", оцијенио је Додик.

Бивши Дан ЗАВНОБиХ-а, 25. новембар, обиљежава се као такозвани "дан државности" у Федерацији БиХ. На нивоу БиХ нема Закона о празницима, па су у ентитетима на снази закони о празницима Републике Српске и Федерације БиХ.

Сребреница: Радни дан, али Бошњаци не раде

Бошњаци запослени у општинској администрацији и неким установама у Сребреници данас нису дошли на посао, јер су искористили одобрење начелника општине Ћамила Дураковића да сви, који данашњи датум осјећају као празник, могу користити плаћени слободан дан.