latinica  ћирилица
25/11/2015 |  16:18 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Бањалука: Актив директора о Закона о основном васпитању и образовању

Чланови Актива директора основних школа бањалучке регије разматрали су преднацрт Закона о основном васпитању и образовању Републике Српске. Састанку је присуствовао и министар просвјете и културе, Дане Малешевић, кога су директори упознали са својим приједлозима. Неки од њих тичу се безбједности ученика и наставника.
Састанак актива директора ОШ и министра Малешевића - Фото: РТРС
Састанак актива директора ОШ и министра МалешевићаФото: РТРС

Безбједност ученика и наставника у школама један је од основних услова за функционисање наставног процеса. Послије неколико терористичких напада у протеклом периоду, основне и средње школе, али и факултети појачали су дежурства наставника и радника.

- Министарство унутрашњих послова Републике Српске је дало налог свим полицијским станицама да се школе чешће обилазе и да се тамо гдје постоје школски полицајци, они поставе у школе - каже Малешевић.

Нови закон требало би да прати оно што је предвиђено Стратегијом о развоју образовања од 2016. до 2020. године. Њиме би били разрјешени и неки постојећи проблеми.

- Данас смо оставили да ријешимо одређене дилеме око пријема радника, услова пријема директора школа, око издавања школског простора... То су дилеме које смо хтјели да подијелимо са министром да би још били фунционалнији у свом раду - каже Душан Мишељеновић, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије.

Радна верзија закона налази се на веб сајту ресорног министарства. Нацрт новог Закона о основом васпитању и образовању почетком наредне године биће упућен Парламенту Српске.