latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:26 | Аутор: РТРС

Модрича: У Сигурну кућу до сада збринуте 2.872 жртаве насиља

Сигурна кућа у Модричи обиљежила је 15 година постојања и успјешног рада. До данас у овој кући збирнуте су 2.872 жртаве насиља у породици.
Модрича - Сигурна кућа - Фото: РТРС
Модрича - Сигурна кућаФото: РТРС

Захваљујући ентузијастима у борби за права жртава породичног насиља, у кући је за 15 година збринута 1.371 жена са 1. 482-оје дјеце и 73 дјетета без родитељске пратње. Први сусрет са жртвом насиља је најтежи.

- Свакао да је битан осјећај сигурностди и да је најважаније послати јој поруку да је овјде сигурна и да је заштићена и да јој се не може догодити ништа збого чега је она ту. То је прво и основно, а касније се раде мјере кризне интервенције - каже Биљана Марић, психолог у Сигурној кући.

Зидови сигурне куће у Модричи чувају тајне о судбинама које су пуне страха, понижења и патњи, а запослени у кући све то преживљавају са жртвама.

- Најснажнији утисак оставила ми је једна жена из Дервенте која је дошла са лонгетом око врата, са подливима по лицу и онај њен стид зашто је она са тим подливима - присјећа се Биљана Ђукић, руководилац Сигурне куће.

У 2014. и првој половини 2015. године, 15 жена је убијено у породичном насиљу у Српској, а од тога 7 убистава десило се на добојском подручју.

- Све више имамо убистава у породици што значи да је већ алармантно стање, да много више треба радити на превенцији, раду у школама, јер кад дође у Сигурну кућу већ се десило насиље - каже Гордана Видовић, директорка Удружења грађана "Будућност" из Модриче.

Осим у Модричи у Српској још постоје сигурне куће у Бијељини и Бањалуци што је, кажу, мало јер по стандардима, у Српској би их требало бити најмање шест.