latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:30 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Самит у Загребу: Ојачати сарадњу у борби против тероризма

Званичници земаља југоисточне Европе позвали су након данашњег самита у Загребу на ефикасна глобална рјешења усмјерена на рјешавање узрока радикализма, насилног екстремизма и тероризма.
Самит шефова југоисточне Европе (Фото: Хина- Денис Церић) - Фото: ТАНЈУГ
Самит шефова југоисточне Европе (Фото: Хина- Денис Церић)Фото: ТАНЈУГ

Након самита земаља југоисточне Европе "Брдо-Бриони" објављена је "Заједничка стратешка визија Европе која је цјеловита, слободна и у миру" у којој се наводи да је кључна шира међународна сарадња, као и боља координација и размјена информација међу полицијским агенцијама, пренијели су хрватски медији.

"Разговарали смо о садашњим изазовима, као и о могућностима за јачање стабилности, безбједности и благостања у југоисточној Европи...Здружени у јединству и солидарности и згрожени бруталношћу терористичког напада у Паризу, као и терористичких чинова у Анкари, на Синају, у Бејруту и Бамаку позвали смо на ефикасна глобална рјешења усмјерена на рјешавање узрока радикализма, насилног екстремизма и тероризма, који утичу на све нас", наводи се у изјави.

У Загребу је данас одржан регионални састанак процеса "Брдо-Бриони", на којем су се окупили лидери земаља југоисточне Европе, међу којим и чланови Предсједништва БиХ.

Састанак су организовали предсједници Хрватске Колинда Грабар Китаровић и Словеније Борут Пахор, а почасни гости су били амерички потпредсједник Џозеф Бајден, предсједник Европског савјета Доналд Туск, те аустријски предсједник Хајнц Фишер.

Учесници састанка расправљали су о стабилности југоисточне Европе, избјегличкој кризи, те безбједоносним изазовима са којима се сусреће цијела Европа након недавних напада у Паризу.