latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:34 ⇒ 18:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска: Мањинске странке подржале Милановића

Седам од укупно осам посланика националних мањина данас је дало подршку актуелном премијеру и лидеру СДП-а Зорану Милановићу да покуша да састави владу, а једина која ту подршку није потписала је посланик албанске националне мањине Ермина Лекај Прљаскај.
Зоран Милановић и Колинда Грабар Китаровић  (Фото: fah) -
Зоран Милановић и Колинда Грабар Китаровић (Фото: fah)

"Ми смо се договорили да ћемо дати подршку коалицији Хрватска расте, односно мандатару Зорану Милановићу", рекао је новинарима посланик ромске мањине Вељко Кајтази, након састанка Клуба националних мањина у Сабору.

Потврдио је како се састанку није одазвала заступница албанске мањине. "Она је била позвана, а за све остало питајте њу", казао је Кајтази.

Рекао је и да су изјаве о подршци Милановићу седморица посланика потписала данас, а сутра ће њихови потписи бити приложени осталима који подржавају коалицију Хрватска расте и однесени на консултације код предсједнице Колинде Грабар Китаровић.

Ермина Лекај Прљаскај није била доступна за изјаву, а чињеницу да им није потврдила како ће наступати заједно с осталим мањинским посланицима у Клубу националних мањина тумаче као потврду да не жели бити чланица Клуба.

Због тога тумаче како више не вриједи ни њезин потпис на заједничком програмском документу од прије десетак дана, а на основу којега ће мањински посланици преговарати о споразуму с мандатаром, када он буде одређен.

У Клубу незванично тумаче и да су потписи Милановићу тек претходни потписи с којима ће он затражити од предсједнице да му повјери мандат за састављање владе, а да ће се тек након утврђивања мандатара разговарати о усаглашавању програма.

С освојених 56 заступничких мандата на парламентарним изборима, три ИДС-ова, једним мандатом реформиста те данашњим потписом "мањинаца", СДП-ова коалиција Хрватска расте тренутно ужива подршку укупно 67 изабраних посланика.

За добијање мандата за састављање владе по Уставу је потребна подршка натполовичне већине свих изабраних посланика, односно њих 76.