latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:45 ⇒ 26/11/2015 | 13:03 | Аутор: РТРС

Заметени и заборављени- становници Источног Дрвара већ пети дан без струје (ВИДЕО)

Општина Источни Дрвар већ пети дан је без струје, воде и телефонског сигнала. Због неочишћених путева, немогуће је доћи до сједишта ове општине које се налази у Потоцима, усљед чега је тридесетак мјештана потпуно одсјечено од остатка Републике Српске. Радници Електродистрибуције истичу да је неопходно очистити пут, да би они лакше могли приступити отклањању кварова, чиме би Источни Дрвар поново био под напоном.
Источни Дрвар без струје -
Источни Дрвар без струје

Осим што су завејани, грађани Источног Дрвара без електричне енергије су већ пети дан. Квар би, кажу у електродистрибуцији, био отклоњен да је очишћен пут.

- Ако нађемо квар, ми ћемо тај квар брзо отклонити, али је то јако далеко, снијег је тежак. Пробаћемо данас да нешто урадимо, а ако не онда ћемо сви ићи горе, али давно би то урадили да је тај пут био очишћен - каже Стеван Јовичић, руководилац Пословне јединице Рибник, Електродистрибуција Мркоњић Град.

Да је до Источног Дрвара немогуће доћи аутомобилом, увјерили смо се и сами, покушавајући доћи до административног центра у Потоцима. Упркос нашим настојањима да дођемо до општине Источни Дрвар нисмо успјели, јер локални пут који води у сједиште ове општине није очишћен.

- Има нови асфалт, али су га затворили. То ти је девет километара до Потока, за десет минута се може стићи, пут је затворен, кажу није "предан" - каже Момчило Станчевић, радник у Вучијој пољани.

Пут који води ка Источном Дрвару, наводно, није прошао технички пријем, због чега није ни очишћен. У локалној аддминистрацији и "Мркоњић-путевима" то и не помињу, не негирајући да је до Источног Дравара из правца Рибника немогуће доћи.

- Пут из Дрвара (из правца Федерације) је прочишћен, а пут Вучија Пољана – Источни Дрвар, није прочишћен, јер уопште није чишћен, ни нови ни стари пут - каже Милка Иванковић, начелница Општине Источни Дрвар.

Тривун Милановић, директор "Мркоњић - путева" каже да је асфалтни дио очишћен, али да 15 километара макадамског пута, који је у јако лошем стању није могуће очистити.

Радници Електродистрибуције из Рибника покушавају теренским возилима установити мјесто квара, и неће, како кажу, одустати све док домаћинства и привредни субјекти у Источном Дрвару поново не буду под напоном.