latinica  ћирилица
25/11/2015 |  18:54 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Одзвонило кашњењу исплате пензија- новац на рачунима у року од највише 10 дана (ВИДЕО)

Добра вијест за пензионере. Пензије ће и даље бити редовне, а од Нове године исплата ће трајати максимално десет дана. То ће бити омогућено преласком на тзв. трезорску исплату. Да би ово било и остварено, Влада Републике Српске припремила је измјене четири закона -о доприносима, ПИО- у, трезору и буџетском систему. Овај систем подразумијева да сва средства од уплате доприноса иду на један рачун, а пензије исплаћују из буџета.
Исплата пензија - Фото: РТРС
Исплата пензијаФото: РТРС

- Ми смо честитали министру финансија Нову годину са дуговима, свим дуговима које смо му однијели и он ће то даље враћати - рекао је Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

Шаљиво, али у најкраћем предсједник Удружења пензионера објаснио је шта значи прелазак на трезорску исплату пензија. Оно што су, каже, дуго чекали и заговарали, од Нове године биће и реализовано. У Влади истичу, трезорска исплата пензија подразумијева редовне пензије.

- Имали смо ситуацију да је исплата пензија трајала по три седмице, а ми ћемо то сада свести на седам до десет дана, па и краће - рекла је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Од 1. јануара пензионери практично постају буџетски корисници, али им је обећано да ће бити у врху исплатног реда. Прво ће бити измирени дугови према банкама и пензионерима.

- Администрација односно бирократија ће морати сачекати док пензионери не добију своје - прокоментарисао је Ракуљ.

А администрација у Фонду ПИО, преласком на трезорску исплату и даље ће обрађивати пензије. Мијења се само принцип рада. Налози и средства поштама и комерцијалним банкама неће више долазити из Фонда.

- Умјесто да лично њима дозначавамо налоге за исплату и средства, то ћемо сада радити према трезору - каже Младен Милић, директор Фонда.

На приходовној страни буџета Републике Српске за сљедећу годину биће укалкулисана 1,1 милијарда марака годишњег прихода Фонда ПИО. Све што додатно буде потребно за испату пензија биће обезбјеђено од осталих прихода.