latinica  ћирилица
25/11/2015 |  19:12 | Аутор: Б92

Јункер: Идеја ЕУ нема смисла ако пропадне "Шенген"

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер је позвао земље чланице ЕУ да ураде више како би се очувао дух Шенгена.

Он је то рекао на редовном пленарном засједању Европског парламента у Стразбуру.

"Слободно путовање међу земљама ЕУ један је од основних стубова на којима је базирана читава идеја Европе. Заједничка валута неће имати смисла уколико Шенген пропадне", поручио је Јункер.

Предсједник ЕК изјавио је да се ЕУ мора супротставити тероризму, као и да се не смију мијешати терористи и избјеглице.

"Не смијемо мијешати избјеглице које долазе у Европу са онима који су починили терористичке нападе у Паризу 13. новембра. Не заборавимо да исти ти људи присиљавају избјеглице на бијег из њихових земаља", изјавио је он.

Предсједник ЕК позвао је европске посланике да што прије усвоје јединствени европски регистар путника који би помогао националним безбједносним службама да лакше размјењују податке и да спроводе бољу проверу путника у потрази за терористима или осумњиченим криминалцима.

Контроверзни пројекат ПНР блокиран је у Европском парламенту прије неколико година због забринутости појединих посланика, из редова социјалиста и демократа, да би оваква мјера нарушила право европских грађана на приватност.

Уколико би јединствени европски регистар путника био усвојен све европске авио-компаније морале би да безбједносним службама предају податке о својим путницима, имена, бројеве телефона и кредитних картица, како би се спроводила лакша и детаљнија провера путника који путују унутар ЕУ.