latinica  ћирилица
25/11/2015 |  19:16 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

СДС се обратио Парламенту БиХ умјесто институцијама Српске (ВИДЕО)

Први пут у историји БиХ, једна политичка странка из Републике Српске тражила је да се Парламентарна скупштина БиХ изјасни о заштити људских права у једном акционарском друштву из Републике Српске. Посланици СДС-а тражили су да се Представнички дом изјасни о недавном случају Јелене Симић запослене у компанији "Боксит" Милићи и пуцњави у којој је рањен Љубиша Пантић.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

Остаје нејасно зашто се СДС није прво обратио институцијама Републике Српске, већ Представничком дому ПС БиХ који нема надлежности да одлучује о овом проблему. У СНСД-у тврде да је ово још један вид покушаја урушавања институција Републике Српске.

Након што су СДС-ови посланици прво тражили став бх. институција о инциденту у Милићима, данас од Министарства унутрашњих послова Српске захтијевају да испита да ли, како кажу, "индустријска полиција" предсједника Боксита, Рајка Дукића ради по закону и да у складу са резултатима истраге поступе по слову закона.

- Једино што смо тражили да они сачине извјештај о поштовању Повеље о УН и Европске конвенције за људска права. Ми нисмо јуче тражили ово што смо данас тражили од министра Лукача јер ПС БиХ није у надлежности да поставља питања МУП-у РС. Искључиво се крећемо у оквиру надлежности институција - каже Александра Пандуревић, посланица СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

У СНСД-у оцјењују да се овим проблемом требају бавити институције Републике Српске и да је ово класичан примјер покушаја урушавања Српске.

- Очигледно да Савез за промјене који је таоц политике дијела Међународне заједнице и интереса Бакира Изетбеговића покушава да то наметне као модел понашања оних који немају довољан број подршке бирача у Републици Српској - каже Сташа Кошарац, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Кошарац истиче да је дерогирање институција Републике Српске кампања која је видљива већ одавно.

- Чланице тзв. Савеза за промјене заједно са дијеловима међународне заједнице, бошњачким политичким елитама су Савезници у покушају урушавања Републике Српске и то је потпуно видљиво - каже Кошарац.

Кошарац је поручио да су институције Републике Српске снажне, организоване и раде у складу са законом. Тако ће наставити и убудуће без обзира на све притиске и ударе.