latinica  ћирилица
25/11/2015 |  22:16 ⇒ 22:20 | Аутор: СРНА

Бајден: Вашингтон опредијељен циљевима Дејтонског споразума

Амерички потпредсједник Џозеф Бајден изјавио је данас да су САД чврсто опредијељење циљевима зацртаним у Дејтонском мировном споразуму.

"Чврсто смо предани циљевима зацртаним у Дејтонском споразуму, интеграцији овог европског региона први пут у институционалне структуре Европе", рекао је Бајден новинарима у Загребу након самита "Брдо-Бриони".

Он је изразио забринутост због ситуације у БиХ која је "примјер застоја процеса", оцијенивши да су грађани у БиХ заустављени на путу напретка због спорости вођа, преносе хрватски медији.

Бајден је рекао да цјеловита, слободна и мирна Европа није могућа без њеног југоистока који мора бити интегрисан, поручивши земљама процеса "Брдо-Бриони" да им врата НАТО-а остају широм отворена.

Према његовим ријечима, нема никаквог разлога да границе ЕУ не обједине, умјесто да дијеле ове државе.

Амерички потпредсједник позвао је чланице процеса "Брдо-Бриони" да буду одважне у покретању реформи неопходних за улазак у евроатлантске интеграције.

"Врата НАТО-а остају широм отворена. Хрватска и Словенија су показале да је то могуће кроз реформе и помирење", рекао је Бајден и у том контексту посебно поменуо Црну Гору.

Он је поручио да САД никада нису напустиле овај дио свијета и да увијек мотре на Европу.

"САД су само у овој години уложиле 130 милиона долара у ово привредно и стратешки важно подручје. За мене нема сумње - будућност западног Балкана је чврсто унутар ЕУ", нагласио је Бајден.

Говорећи о мигрантској кризи, Бајден је навео да она представља велико оптерећење за регион, али да је поново показала колико је југоисточна Европа са становишта безбједности и стабилности изузетно важна за цијелу Европу.

"САД се морају укључити у рјешавање мигрантске кризе", сматра Бајден и истиче да су САД издвојиле 4,5 милијарди долара за сиријске избјеглице.

У Загребу је данас одржан регионални састанак процеса "Брдо-Бриони", на којем су се окупили лидери земаља југоисточне Европе, међу којим и чланови Предсједништва БиХ.

Састанак су организовали предсједници Хрватске Колинда Грабар Китаровић и Словеније Борут Пахор, а почасни гости су, осим Бајдена, били предсједник Европског савјета Доналд Туск, те аустријски предсједник Хајнц Фишер.