latinica  ћирилица
26/11/2015 |  08:15 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Додик и Дузи отворили фабрику "Р-С СИЛИКОН" у Бјелајцу (ВИДЕО)

У Бјелајцу у општини Мркоњић Град данас је свечано отворена фабрика за производњу метал - силицијума Р-С СИЛИКОН.
Милорад Додик и Гвидо Дузи - Фото: СРНА
Милорад Додик и Гвидо ДузиФото: СРНА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник групације "Металеге" из Италије Гвидо Дузи пустили су данас у рад Фабрику за производњу силицијум метала "Р-С силикон" у Бјелајцу у општини Мркоњић Град.
Додик је нагласио да је ријеч о инвестицији вриједној 41 милион евра, те да Фабрика тренутно запошљава 112 радника.

"Овом инвестицијом не само да смо показали да смо спремни да привучемо инвеститоре из иностранства и дамо им одређену логистику, него и способност да пратимо веома високо захтјевне стандарде у вези са давањем радних дозвола које су морале да прате ову инвестицију", рекао је Додик новинарима након отварања фабрике.

Прије отварања фабрике, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић уручила је инвеститору употребну дозволу за пробни рад.

Предавањем употребне дозволе, тврди Додик, завршен је технолошки процес изградње и почиње процес производње, и то у складу са највећим стандардима који постоје у Европи и свијету јер је ријеч о једној од најбољих технолошких фабрика ове врсте у свијету.

"Република Српска је подржала и препознала потребу да се овако нешто направи у овој општини. У дијелу наших пројеката и програма подршке индустријализацији, односно реиндустријализацији, сваки појединачни пројекат ове врсте је дио укупног процеса и политичког циља да се успостави повећана индустријска производња у Републици Срској", поручио је Додик.

Он је додао да је то најбољи начин за стабилан раст бруто домаћег производа, који ове године биљежи стопу раста од готово два одсто, што представља охрабрујући податак.

"Ми имамо континуиран раст индустријске производње, који ће за ову годину бити 4,5 одсто, што говори да и поред огромне галаме коју можемо да чујемо, Република Српска остварује своје циљеве економског развоја и показује способност да одржи стабилност свог финансијског сектора и да буде подршка подизању и развоју ових инвестиција", нагласио је Додик.

Додик је истакао да је недалеко од ове фабрике у току проширење енергетских капацитета у Хидроелектрани "Бочац два", као и да су широм Срспке у току огромни пројекти попут изградње ауто-пута и Термоелектране "Станари", која је почела са радом, а коју су уложена огромна средства.

Предсједник РС Милорад Додик (Фото: СРНА) 

"Већ сада разговарамо о новим инвеститорима, од Требиња гдје је у плану градња додатних капацитета прехрамбене индустрије, до Новог Града и Козарске Дубице гдје су италијански инвеститори заинтересовани за градњу", рекао је Додик.

Гвидо Дузи, предсједник групације "Металеге" из Италије, која је градила Фабрику "Р-С силикон" нагласио је да ће производити 16.000 тона метал силицијума годишње, те да ће сва производња бити намијењена извозу.

"Укупно ће фабрика запошљавати 120 радника. Метал силицијум који ћемо производити користи се за потребе медицинске и фармацеутске индустрије, али и грађевинарства и индустрије метала", навео је Дузи.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић истакла је да је фабрика у Бјелајцу испунила све техничке услове да почне са радом.

"Овако комплексно постројење захтијева одређени рок за пробни рад. Институт за испитивање материјала `Конструкције`, који је вршио технички пријем овог објекта, у свом извјештају је констатовао да су сви радови изведени у складу са инвестициони-техничком документацијом и у складу са свим европским стандардима уз поштивање строгих норми заштите животне средине", рекла је Голићева.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић напоменула је да је поносна што је фабрика направљена на подручју ове општине.

Аничићева је захвалила Влади Републике Српске, као и Гвиду Дузију што је више од 350.000 КМ уложио у поплављена подручја, невладине организације, школе и спортска удружења.

Комплетан производни пласман извозиће се на западноевропско тржиште, а намијењен је медицинској, грађевинској и металској индустрији.

У свијету постоје само четири фабрике ове намјене.