latinica  ћирилица
26/11/2015 |  08:18 ⇒ 22:12 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ о захтјеву за оцјену уставности Закона о празницима Српске

Уставни суд БиХ разматраће данас и сутра на пленарној сједници захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске.
Уставни суд БиХ - Фото: илустрација
Уставни суд БиХФото: илустрација

Изетбеговић тражи да Уставни суд БиХ оцијени уставност Закона о празницима Републике Српске, међу којима је и 9. јануар - Дан Републике.

Поводом овог захтјева 25. септембра одржана је и јавна расправа.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај државни празник прогласио неуставним.

У Декларацији је оцијењено да је оспоравање одредаба Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ искључиво политички, а не правно заснован акт, чији је прикривени циљ негација легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставно-правног поретка БиХ.

Из Уставног суда БиХ саопштено је да се на дневном реду сједнице налази и захтјев једне четвртине делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ.

Клуб делегата СДА у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ упутио је Уставном суду БиХ апелацију за оцјену уставности овог законског приједлога.

У СДА су забринути што је Закон о измјенама и допунама Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ усвојен 15. јула у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, јер се тиме, како тврде, грађанима ограничавају право и слобода избора мјеста боравка и пребивалишта.

"Усвојени Закон представља драстичан удар на један од кључних дејтонских принципа који се тиче слободе кретања и слободе избора пребивалишта", сматрају у СДА.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 15. јула по хитном поступку Закон о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, који је прије двије године утврдило и у парламентарну процедуру упутило Министарство цивилних послова БиХ.

У парламентарним расправама, вођеним у претходном сазиву, бошњачки представници у Парламентарној скупштини БиХ противили су се одредбама којима се прописује да су за пријављивање пребивалишта и боравишта, уз документе којима се доказује идентитет и пребивалиште лица, потребни и докази да имају стан или кућу, односно подстанарски статус.

Уставни суд БиХ разматраће и захтјев Сташе Кошарца, поднесен у вријеме када је обављао функцију замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности Правилника о измјенама и допунама Правилника о критеријумима, поступку и начину расподјеле страних дозвола за превоз терета домаћим превозницима и Обавјештења о покретању поступка расподјеле ЦЕМТ дозвола и билатералних годишњих дозвола за Француску и Белгију за 2015. годину.