latinica  ћирилица
26/11/2015 |  14:50 | Аутор: Агенције

Пет начина да се ове зиме не угојите

(Про)славе су увелико почеле, а новогодишњи и божићни празници су тек пред нама, па је ово доба године када за трпезаријским столом морамо да будемо опрезнији него иначе.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Мајк Расел, нутрициониста сајта Men's fitness открио је неколико савјета који ће спријечити нагомилавање килограма током зиме:

НАПРАВИТЕ ПЛАН ВЈЕЖБАЊА И ПРИДРЖАВАЈТЕ ГА СЕ

Током празника, вежбање је понекад прва ствар коју ћемо уклонити из распореда, а како бисте то избјегли испланирајте тренинг као и било коју другу активност или састанак.

"Уколико је у вашем календару, пронаћи ћете времена да тренирате", каже Мајк.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА АЛКОХОЛ

"Алкохол успорава губитак масних наслага", каже Расел.

Алкохолна пића су препуна угљених хидрата и шећера који доприносе нагомиловању килограма. Будући да схватамо да је немогуће да не попијете коју чашићу алкохола током празника, ограничите унос алкохола на једно или два пића.

СВАКОДНЕВНО СЕ МЈЕРИТЕ

Људи који свакодневно стају на тјелесну вагу имају бољу контролу над својом килажом. "Много људи стане на вагу 1. јануара и запрепасте се бројком. Али свакодневним мјерењем, остаћете одговорни и препознаћете када треба озбиљније да поведете рачуна о килограмима и исхрани", каже Мајк.

ИЗАБЕРИТЕ ПРАВЕ НАМИРНИЦЕ ЗА ЖУРКУ

Већина грицкалица и намирница које се појаве на журкама током празника су рафинисане житарице или прости угљени хидрати. Умјесто грицкалица, опредијелите се за нискокалорично поврће или шкампе богате протеинима.

Једите салату и чорбу прије него што кренете на прославу како бисте били сити. Вечеру у вријеме празника употпуните месом и грилованим поврћем, а избјегавајте угљене хидрате попут кромпира.

ЗДРАВЕ ГРИЦКАЛИЦЕ

Стално имајте залихе здравих грицкалица у колима или канцеларији како не бисте осјетили напад глади.

Одлучите се за намирнице богате протеинима попут несланих бадема или сувог меса, као и за сезонско воће и поврће.

Извор: menshealth/Б92