latinica  ћирилица
27/11/2015 |  07:48 | Аутор: СРНА

"Видаковићеви дани" у Рудом

У Рудом ће од данас до недјеље, 29. новембра, бити одржана манифестација "Видаковићеви дани културе", којом се подсјећа на значај овог књижевника.
Општина Рудо (www.telefonski-imenik.biz) -
Општина Рудо (www.telefonski-imenik.biz)

Вечерас у 18.00 часова биће отворена изложба слика Ликовне колоније "Гружанска јесен" из Кнића на којој ће бити представљени мотиви и пејзажи Груже, а присутнима ће се обратити ликовни критичар из Рудог Радомир Јагодић.

Свечану академију, која је заказана у 19.00 часова, отвориће начелник општине Рудо Рато Рајак, а специјални гости су глумица Ивана Жигон и књижевник Љубивоје Ршумовић.

Другог дана сусрета биће представљене књиге "Капетанова сабља" Радосава Машића из Фоче и "Песме" Милане Ступић из Рудог. Промоције су најављене у 17.00 часова.

Истог дана биће одржано књижевно вече на којем ће наступити Оливера Доклесић, Винка Перишић, Милица Бакрач, Наташа Журић, Радосав Машић, Владимир Пантовић, Добрица Чолаковић и Мила Добреновић.

У недјељу, 29. новембра, са почетком у 16.30 часова заказано је вече младих пјесника из Рудог, а публици ће се представити Владимир Чолаковић, Дејана Папоњак, Тамара Илић и Анђела Ристовић.

За 19.00 часова најављен је концерт фоклора на којем ће наступити културно-умјетничка друштва /КУД/ "Јован Дучић" из Требиња, "Абрашевић" из Чачка и "Просвјета" из Рудог.

У Рудом је почетком новембра основан Клуб књижевника "Милош Видаковић" за чијег предсједника је изабран члан Удружења књижевника Републике Српске Радомир Јагодић.

Он је навео да ће се ово друштво бавити издавачком дјелатношћу, организацијом књижевних вечери и промоцијом аутора и књига из ове општине, те да су већ договорени наступи књижевника у Фочи и Прибоју.

Клуб књижевника основан је под покровитељством Центра за културну и просвјетну дјелатност "Просвјета", које је и организатор манифестације "Видаковићеви дани културе".

Манифестација "Видаковићеви дани" покренута је 2000. године са жељом да се будући нараштаји подсјете на истакнуту личност рођену у Рудом која је током живота оставила траг у култури и историји ове општине.

Милош Видаковић рођен је 1891. године у Рудом. Био је пјесник, књижевни критичар и члан организације "Млада Босна". Видаковић је био пријатељ Иве Андрића. Умро је 1915. године.