latinica  ћирилица
27/11/2015 |  08:52 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

Покренута истрага због намјештања мечева у Црној Гори

Инспектори криминалистичке полиције отворили су истрагу о намјештању пет мечева у Црној Гори у утакмицама које су одигране ове јесени. Дан пише да је на „тапету“, између осталих, и меч Петровац-Зета, у којем је побиједио гостујући тим са 5:3.
Фудбал - Фото: илустрација
ФудбалФото: илустрација

Инспектори провјеравају и један меч Купа Црне Горе, а, према сазнањима Дана, под лупом је утакмица Дечић-Рудар, која је завршена резултатом 2:2, у којој су домаћи играчи голове постигли у 89. и 90. минуту.

Спортски новинар Телевизије Црне Горе Небојша Шофранац потврдио је у изјави за Дан да је у полицији саслушан због његових сазнања о намјештањима мечева.

“Службеници криминалистичке полиције узели су од мене изјаву због навода које сам недавно изнио у емисији на ТВЦГ, када сам говорио да има намјештања у нашој лиги. Саопштио сам им све информације које имам везано за намјештање утакмица, али не бих сад говорио о детаљима“, рекао је Шофранац.

Он истиче да су му у полицији казали и да су под лупом надлежних још два меча из ове сезоне, као и неке Куп утакмице.

Шофранац је недавно на ТВЦГ гостовао у емисији у којој је међу гостима био и Дејан Савићевић, предсједникФудбалског савеза Црне Горе.

“Велики проблем наше лиге је намјештање, које, по мом мишљењу, и даље постоји. Прве двије године након стицања независности био сам у току, а неки играчи и чланови управе појединих клубова су ми говорили за конкретне мечеве. Чак су ми говорили и о мечевима у којима су они директно учествовали, а који су намјештани. Изашао сам из те приче, јер ме то не занима. Прва сезона, када је била мртва трка између Будућности и Зете, била је изражена по тим сумњама, чак су и неки клубови као колатерали укључивани у ту причу. Ове сезоне је мало другачије, јер сада и УЕФА све прати“, испричао је тада Шофранац.

Предсједник ФСЦГ Дејан Савићевић казао је у емисији ТВЦГ да су све утакмице које су сумњиве предмет УЕФА.

“Добијемо извјештаје УЕФА, преведемо материјале и прослиједимо МУП-у. Фудбалски савез нема могућност да ради неке ствари, не можемо да приводимо људе и да их прислушкујемо. Кад год стигне материјал из УЕФА, са сумњивих мечева, све то предамо одсјеку који тиме треба да се бави у МУП-у. Али, очитедно је да се они тиме не баве, јер их то не интересује“, рекао је тада Савићевић.

У децембру прошле године, по налогу инспектора УЕФА, Више државно тужилаштво отворило је истрагу против фудбалских клубова Челик и Зета због сумње да су учествовали у намјештању утакмица и тако остварили нелегалну добит од преко милион еура.

У марту ове године у полицијској акцији “Тип“ црногорска полиција ухапсила је петорицу фудбалера осумњичених за криминално удруживање и намјештање утакмица. Тада су ухапшени Милован Николић (22), Михаило Радуловић (28), Новак Рајковић (26), Миленко Нерић (27) и Стефан Лутовац (29), због наводног намјештања више мечева.

Из Врховног државног тужилаштва нијесу одговорили на питање да ли су покренули поступак против још неких од клубова и докле су стигле те истраге.

Петровац и Зета негирају оптужбе

Спортски директор ФК Петровац Митар Голиш одбацио је оптужбе о намјештању утакмице између његовог клуба и Зете.

“Све је било регуларно и нема никакве сумње у намјештање меча. Ми се тиме не бавимо“, казао је Голиш.

Извршни директор ФК Зета Владимир Шишевић је такође негирао да је меч који је одигран 26. октобра ове године намјештен.

“Нико ме није позивао ни из полиције ни тужилаштва у вези са тим. ФК Зета не намјешта мечеве“, тврди Шишевић.

(ТВ ЦГ)