latinica  ћирилица
27/11/2015 |  08:52 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Вехабије живе у најмање 28 насеља у Федерацији БиХ

У најмање 28 насеља у Федерацији БиХ, углавном сеоских, све више јача идеологија вехабизма и радикалног исламизма, који је неријетко повезан и са терористичким дјеловањем.
Горња Маоча (Foto: Ruben Neugebauer) -
Горња Маоча (Foto: Ruben Neugebauer)

Према писању "Независних новина", радикални исламисти своје уточиште пронашли су у 17 општина и то у шест кантона.

Највише таквих насеља је у Зеничко-добојском кантону, гдје је потенцијална опасност означена у 14 села и градских предграђа, и то на подручју Зенице, Жепча, Завидовића, Маглаја и Тешња.

Међу евидентираним тачкама у овом кантону налазе се и по вехабијама од раније познати Шерићи код Зенице, те село Горња Бочиња код Маглаја, као и Ошве, које су прије неколико мјесеци етикетиране као расадник џихадиста који иду да се боре за "Исламску државу".

У Тузланском кантону селефије живе у појединим насељима на подручју општина Грачаница, Калесија, Живинице и Сребреник, којем припада и Горња Маоча, најозлоглашеније вехабијско гнијездо у БиХ.

Лист наводи да се људи чији је начин живота деценијама удаљен од 21. вијека, насељавају и три села у Унско–санском кантону, и то код Цазина, Бихаћа и Велике Кладуше, код које се налази Босанска Бојна, гдје су, како неки тврде, Билал Боснић, који је недавно осуђен на седам година и његови сљедбеници купили земљиште.

У Средњобосанском кантону, "аларм се оглашава" над једним селом и два засеока код Травника и Доњег Вакуфа, укључујући и Мехуриће, који су прије неколико година спомињани као локација гдје се радикални исламисти обучавају да рукују оружјем.

У сличном контексту спомиње се и Босанско-подрињски кантон, односно горажданско мјесто Биволице, које је раније зацртано као погодно тло за формирање вехабијске заједнице, попут оне у Горњој Маочи.

Посла за полицијске агенције има и на подручју сарајевских општина Хаџићи и Илиџа, укључујући и насеље Заклопача, гдје су, како је то прије неколико дана процурило у јавност, боравили и пресуђени терористи, сиријски добровољци, те предавачи "Исламске државе".

Након бројних упозорења из Европе, према којима терористичка пријетња која постоји у БиХ није за потцијенити, забрињавајући подаци стижу и из Вашингтона, па је тако сенатор Џеф Сешнс набројао 12 примјера радикализованих избјеглица у САД, укључујући и неколико из БиХ.