latinica  ћирилица
27/11/2015 |  09:04 ⇒ 09:10 | Аутор: РТРС

ЦГ: На Нацрт закона од СПЦ стигло 4500 поднесака

Делегација Венецијанске комисије и ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права састала се, током недавног боравка у Црној Гори, с представницима вјерских заједница, Владе, Скупштине, Делегације Европске уније и заштитника људских права како би припремила заједничко мишљење о Нацрту закона о слободи вјероисповијести, саопштено је Побједи из Министарства за људска и мањинска права.

Делегација Венецијанске комисије и ОДИХР-а боравила је у Подгорици, а према ријечима генералног директора Директората за односе са вјерским заједницама, Драгутина Паповића, разговор у Министарству за људска и мањинска права био је „конструктиван и размијењена су мишљења о многим важ ним одредбама из Нацрта закона“.

Нацрт закона о слободи вјероисповијести изазвао је бурне реакције у домаћој јавности и готово неподијељену осуду његових одредби. Предложеним текстом, у начелу, задовољне су једино Црногорска православна црква и Јеврејска заједница.

За Српску православну и Католичку цркву, Исламску заједницу и друге, мање вјерске заједнице Нацрт у цјелини или поједини његови дијелови су неприхватљиви су.

На Нацрт закона стигло је 4.500 поднесака са примједбама и сугестијама, од чега је 99,3 одсто поднијела Српска православна црква, њене епархије и са њима повезане организације. Само 23 поднеска поднијеле су све остале вјерске заједнице, политичке партије и грађани. Примједбе и сугестије односе се на готово све чланове Нацрта закона, а највише их је на одредбе о територијалној конфигурацији вјерских заједница, њиховом сједишту, као и терминологији о вјерским заједницама и вјерским службеницима.

У допису Министарства није наведено о којим одредбама Нацрта је ријеч. Паповић је казао да се делегација састала и са представницима Црногорске и Српске православне цркве, Римокатоличке цркве, Исламске и Јеврејске заједнице. Организовани су сусрети и са представницима Законодавног одбора Скупштине, Министарства унутрашњих послова, омбудсмана и Делегације Европске уније у Подгорици.

“Делегација Венецијанске комисије и ОДИХР-а била је домаћин састанака и она је одредила вјерске заједнице и институције са чијим представницма се састала. На молбу делегације, Министарство је било посредник у организацији састанака и обезбиједило је просторије за њихово одржавање, изузев за састанак делегације и представника СПЦ”, објаснио је он.

Паповић је казао да је на захтјев СПЦ тај састанак одржан у Храму Христовог васкрсења у Подгорици.

“Састанци су одржани у циљу добијања заједничког мишљења Венецијанске комисије и ОДИХР-а о Нацрту закона. То мишљење очекујемо током децембра”, рекао је Паповић.

(ТВ ЦГ)