latinica  ћирилица
27/11/2015 |  13:22 | Аутор: СРНА

Лавров: Прешли су линију прихватљивог

Турска ризикује да се суочи са компликованом ситуацијом у региону, а њени лидери су прешли линију прихватљивог, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: AP
Сергеј ЛавровФото: AP

"Вјерујемо да су турски лидери прешли линију прихватљивог. Они ризикују да доведу Турску у најкомпликовању ситуацију - у погледу дугорочних националних интереса и ситуације у региону", рекао је Лавров на почетку састанка са сиријским колегом Валидом Муалемом, преноси ТАСС.

Лавров и Муалем састали су се три дана након што је турска авијација оборила руски борбени авион на турско-сиријској граници.

Пилоти турског борбеног авиона "Ф-16" тврде да су се обратили команданту турског ваздухопловства Абидину Уналу и начелнику Генералштаба ваздухопловства Мехмету Санверу прије него што су оборили руски "Су-24", извијестили су локални турски медији, преноси "Спутњик".

У извјештајима се наводи да је команда ваздухопловства била обавијештена о ситуацији у року од пет минута. "Пошто пилоти нису добили команду да откажу процедуру, поступили су према прописима и успјешно их примијенили", наводе турски медији.

Извор ове информаицје тврди да су пилоти руског бомбардера примили упозорење о приближавању турској граници са турске стране преко радио-канала који је предложила руска страна 15. октобра, послије инцидента у којем је један руски авион нарушио ваздушни простор Турске.

На интернету је објављен непотврђени аудио-снимак на којем се мушкарац идентификује као припадник турског ваздухопловства и позива авион да се "одмах преусмјери према југу". У тој поруци се не помиње пријетња пуцањем.