latinica  ћирилица
27/11/2015 |  14:22 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Црнадак: Одлука Уставног суда БиХ политичке природе

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак оцијенио је да је одлука Уставног суда БиХ, којом је 9. јануар као Дан Републике проглашен неуставним, политичке природе и да се њом покушава поништити Република Српска.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

- Ријеч је о одлуци која је прије свега политичке природе. Уставни суд БиХ није се руководио правним аргументима јер је неко очигледно хтио да направи политички ефекат - рекао је Црнадак.

Он је навео да се у досадашњој пракси показало да Дан Републике Српске, која је дефинисана и гарантована Дејонским споразумом и у чијим оквирима и дјелује и постоји, никога није угрожавао.

- То је секуларан празник посвећен Републици Српској и ономе што она представља људима који овдје живе, тако да сматрам да је ово неутемељена одлука којом се у суштини хоће да уради нешто што је немогуће урадити, а то је да поништи Републику Српску и да је одузме од људи који овдје живе - истакао је Црнадак.

Он не сматра да ће одлука Уставног суда БиХ пореметити односе у владајућој коалицији на нивоу БиХ, нити мисли да је паметно напуштати институције БиХ због поменуте одлуке.

Према његовим ријечима, политичари у Српској треба да "на политички начин и хладне главе пронађу најбоље рјешење, а не да покушавају да убиру ситне политичке поене јер то раде на штету Републике Српске".

Уставни суд БиХ утврдио је јуче да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.