latinica  ћирилица
27/11/2015 |  14:51 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: Нема одустајања од одлуке Уставног суда БиХ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да одлука Уставног суда БиХ којом је Дан Републике Српске – 9. јануар проглашен неуставним може утицати на дестабилизацију прилика у БиХ, али да сматра да ништа не смије бити разлог за одустајање од исправљања "неправди".
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

- Позивам све утицајне људе у БиХ да исправе све дискриминаторске одредбе, да то учинимо у парламентима, не у судовима - рекао је Изетбеговић, додавши томе и позив на међусобно уважавање и окретање темама које значе бољитак свим грађанима и ентитетима.

Изетбеговић је изразио чуђење, како је рекао, оштром и емотивном реакцијом политичара у Републици Српској, те поздравио одлуку Уставног суда БиХ.

Оцијенивши да би из различитих разлога било боље да је ова одлука донијета раније, Изетбеговић је подсјетио да је апелацију поводом оцјене уставности Дана Српске Уставном суду БиХ упутио прије скоро три године.

- БиХ је и српска, и бошњачка, и хрватска и свих грађана који у њој живе и сваки њен ентитет, укључујући Републику Српску је и српски, и бошњачки, и хрватски и свих грађана који у том ентитету живе. То је потврдила ова пресуда - рекао је Изетбеговић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ тврди да лично прихвата Републику Српску и све што је прихваћено и потписано у Дејтону, наводећи да Републику Српску као своју треба да прихвате сви њени грађани, да је осјећају као своју, а не само Срби.

- Тврдње да се овим штети Републици Српској, иде ка њеном укидању, да не прихватам Републику Српску, да радим против интереса овог ентитета нису тачне, јер овим се не штети Републици Српској, дапаче, сваки корак ка једнакости људи у том ентитету, провођење конвенција, Устава само може стабилизовати тај ентитет и учинити га бољим - додао је Изетбеговић.

Он је подсјетио да је 9. јануар и крсна слава Републике Српске – Свети арханђел Стефан.

- Не мислим да се у томе могу препознати католици, муслимани, Јевреји - рекао је Изетбеговић и позвао власти у Републици Српској да проведу одлуку Уставног суда БиХ те одреде датум празновања који би био прихватљив свима.

Као дан који би за њега био прихватљив навео је потписивање Дејтонског споразума, 21. новембар.

Изетбеговић је увјерен да се приликом одлучивања Уставни суд није водио политичким аргументима и каже да би волио да је одлука о неуставности Закона о празницима Републике Српске донијета једногласно, умјесто прегласавањем.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ сумња да ће ова одлука Уставног суда БиХ бити проведена у датом року од шест мјесеци, подсјећајући да више од 60 одлука Уставног суда чека на провођење.

Уставни суд БиХ утврдио је јуче да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај републички празник прогласио неуставним.