latinica  ћирилица
27/11/2015 |  15:26 ⇒ 15:53 | Аутор: sputniknews.com

Турски ловци чекали руски Су-24 у засjеди

Турски ловци поставили су засједу на небу за руски Су-24, то је била раније планирана акција, изјавио је новинарима главни командант Ваздушно-космичких снага Русије генерал-пуковник Виктор Бондарјов.

“Резултати објективне контроле радара Сирије потврђују боравак у ваздуху два Ф-16 у зони дежурства од 21.11 минута до 22.26, сат и 15 минута на висини од 2,4 хиљаде метара, што говори о раније планираној акцији и спремности ловаца да нападају из засједе у ваздуху на територијом Турске“, рекао је Бондарјов.

Он је навео да за лет Ф-16 из ваздушне базе Дијарбакир са положаја дежурства на земљи до мјеста испаљивања ракете треба 46 минута, 15 минута потребно је за припрему и полијетање авиона, а још 31 минут за пут до мјеста лансирања ракете.

“На такав начин, пресретање авиона Су-24М из положаја дежурства на земљи са аеродрома Дијарбакир је немогуће, јер је потребно веће вријеме од минималног времена за напад на циљ, 12 минута. Турски ловци поставили су засједу на небу за руски Су-24, то је била раније планирана акција, изјавио је новинарима главни командант Ваздушно-космичких снага Русије генерал-пуковник Виктор Бондарјов“, нагласио је генерал.

Посада руског бомбардера Су-24М налазила се најмање 5,5 километара од турске границе, одмах након напада на милитанте у Сирији, изјавио је Бондарјов.