latinica  ћирилица
27/11/2015 |  15:43 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Основана Инжењерска комора Републике Српске

Инжењерска комора Републике Српске, која је данас основана као самостална струковна непрофитна организација, има за циљ унапређење услова за обављање стручних послова у области просторног и урбанистичког планирања, пројектовања, грађења објеката и других области значајних за планирање и изградњу.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да од Коморе, поштујући етичке принципе и високе стандарде струке, очекују стручне препоруке приликом доношења прописа.

Она каже да очекује и да Инжењерска комора сарађује са коморама у окружењу, да посебну пажњу посвети стручном и професионалном усавршавању младих колега, те да подигне етичке принципе у професионалној дјелатности јер Српска не смије трпјети због нечијег немара и непрофесионалности.

Голићева је нагласила да неће бити преношења надлежности са Министарства на Комору, те да полагање стручних испита и издавање лиценци за физичка и правна лица остају у искључивој надлежности Министарства.

Напомињући да Министарство није оснивач, већ да само врши надзор над радом Коморе, она је рекла да финансирање ове организације неће зависити од Владе, већ од чланова Коморе, али није искључила могућност давања одређених иницијалних средстава за почетак рада.

Предсједник Инжењерске коморе Републике Српске Зоран Ињац рекао је да ће ова организација радити на промоцији стандарда и вриједности инжењерске струке, остваривању међународне сарадње, али и на реализацији одређених пројеката.

Он је навео да су на оснивачкој скупштини данас изабрани органи Коморе, коју чине 43 делегата, представници грађевинске, машинске, електротехничке, геодетске и архитектонске струке.

Инжењерска комора Републике Српске основана је у складу са Законом о уређењу простора и грађењу.