latinica  ћирилица
27/11/2015 |  15:48 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Електротехнички факултет Бањалука обиљежио 53 године постојања (ВИДЕО)

Додјелом награда и признања успјешним студентима, Електротехнички факултет Бањалука данас је обиљежио 53 године постојања. Дипломе ЕТФ-а добило је 45 дипломираних инжењера, пет мастера и два магистра.
Електротехнички факултет у Бања Луци - Фото: РТРС
Електротехнички факултет у Бања ЛуциФото: РТРС

Са просјеком 9, 29 Свјетлана Ковачевић најбољи је студент генерације на првом циклусу студија. Њен колега Игор Шево, сада магистар рачунарства и информатике, најбољи је студент другог циклуса студија. Обоје имају жељу да се додатно усавршавају, али и да остану у Републици Српској.

- Факултет јесте доста захтјеван и тежак, али ако нешто волите, онда то и можете постићи, истакла је Свјетлана Ковачевић, дипломирани инжењер електротехнике.

- Поручио бих им да се не замарају превише оцјенама, да раде то због себе, а не због оцјене, дипломе, већ ради знања, додао је Игор Шево, магистар рачунарства и информатике.

Велики изазов за Електротехнички факултет јесте да покуша ишколовати број студената који је потребан нашем тржишту рада.

- Ми морамо све учинити да та излазност буде већа. Постоје два проблема, а један јесте што је све нижи ниво знања које доносе средњошколци, а поготово из неких средњих школа, нагласио је Бранко Докић, декан Електро-техничког факултета Бањалука.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, истакао је да је оно што је остало исто јесте квалитет студената, дипломираних инжењера који су завршили ЕТФ.

У плану је сарадња са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу која ће се односити на стручне праксе студената у земљама региона.

Они који заврше овај факултет врло брзо долазе до запослења, што се показало као тачно кроз 53 успјешне године рада.