latinica  ћирилица
27/11/2015 |  15:50 | Аутор: СРНА

Николић: Са Русијом нико не смије да се игра

Предсједник Србије Томислав Николић оцијенио је да са Русијом нико не смије да се игра када је ангажована у борби против свјетског зла - тероризма.

Николић је рекао да је јуче упутио телеграм саучешћа предсједнику Русије Владимиру Путину због обарања руског бомбардера, када је настрадао један пилот, наводећи да је то био израз солидарности са акцијом коју Русија води против терориста у Сирији.

Он је у изјави за "Спутњик" истакао да је то уједно и осуда ратнохушкачког геста који је извела Турска у покушајима да спријечи уништавање терориста, које је руска авијација у великој мјери привела крају и да евентуално увуче остале чланице НАТО-а у сукоб са Русијом.

Предсједник Србије оцјењује да је Турска направила велики инцидент да би Русија могла да јој пружи руку помирења, додајући да се тешко може очекивати било каква помоћ Анкаре у борби против тероризма који уништава Европу.

На питање да ли очекује да ће новонастала ситуација заоштрити односе између Турске и Русије, а можда резултирати и неким руским санкцијама, Николић је рекао да не би желио да се мијеша у односе Русије и Турске, као и да Србија има пријатељске односе са обје државе.

"Наравно, сви ми знамо колико Русија чини за Србију и колико се Турска понекад недолично понаша у нападима на интересе државе Србије које Москва успева да одбрани. Али то је ипак на те две државе, оне морају да размисле добро да ли би могле да у будућности избегну такве сукобе и да ли сукоби доносе нешто добро", каже Николић.

Он додаје да је против увођења санкција било коме зато што је Србија, а прије тога и бивша Југославија, предуго била под санкцијама да би могла да одобри да се такве мјере било коме уведу.

"Једино знам да је председник Путин будан и разуман човек, спреман да заштити руске националне интересе и да ће такву одлуку и донети. То ће бити мудра одлука, пуна разума, али и одлука која показује да са Русијом, посебно када је ангажована у борби против светског зла, нико не сме да се игра", истиче Николић.

Предсједник Србије је оцијенио да би Министарски савјет ОЕБС-а, који ће бити одржан у Београду, могао бити прилика да се изгладе односи, али да Турска мора да повуче први потез, зато што је кривац за оно што се десило.

"Не можете да очекујете од Русије да нуди помирење ономе ко је изазвао сукоб без икаквог знака кајања или знака да се то никада неће десити", додао је Николић.

Он сматра да је добро што се скуп одржава у Београду, јер је Србија земља која има пријатеље свуда у свијету.

"Надам се да ће се ово завршити осудом Турске и њеним признањем да је начинила један акт који није смела, а да ће Турска и Русија као суседи и државе које су развиле изванредне економске, али и политичке односе, наћи начина да тако наставе и даље", рекао је Николић.