latinica  ћирилица
27/11/2015 |  15:56 | Аутор: РТС

Партизан се пробио у 100 најбољих клубова Европе

Партизан је великом побједом у Холандији и генерално великим успјехом који је направио у Европи до сада ове сезоне значајно скочио на званичној Уефиној клупској ранг листи. Остали српски клубови, нажалост, далеко су иза.
ФК Партизан (илустрација) -
ФК Партизан (илустрација)

Рачунајући тријумф у Алкмару у четвртак, српски шампион је одиграо 11 мечева у Европи ове сезоне и има импресиван скор. У квалификацијама за Лигу шампиона он је 4-1-1, а у групној фази Лиге Европе 3-2. Колико је то значајно показује и чињеница да Партизан, у својој историји, никада није имао оволико европских побједа у једној сезони. Све то, јасно, има свој одјек и на клупски коефицијент, који није важан само због хвалисања, већ и због жријебања у наредним сезонама.

У сезону 2015/2016 Партизан је ушао као 127. клуб на ранг листи Уефе, са коефицијентом од 14,775. Вриједи истаћи да се бодови рачунају збиром оствареног у посљедњих пет сезона. Екипа из Хумске се сада попела на 109. мјесто са тренутним коефицијентом од 16,925. Већ сада црно-бијели могу да се надају много бољем положају у наредним европским квалификацијама.

Уз то, у европским такмичења се налазе још двије екипе које су још увијек активне у Европи, баш као и Партизан. Са позитивним резултатом против Аугзбурга, српски клуб има шансу да их престигне. Норвешки Молде је обезбиједио пролазак даље у Лиги Европе, белгијски Гент ће и на прољеће играти у Европи, питање је само у ком такмичењу, шведски Малме неће сигурно а, надају се фудбалске присталице у Србије, неће ни Аугзбург.

Уколико одиграју неријешено са екипом из Бундеслиге, фудбалери Партизана ће свој клупски коефицијент попети на 17,975. Са побједом се пењу на чак 19,025.

Оно што је такође важно јесте да је много екипа које нису активне у европским такмичењима, а које би Партизан могао да претекне.

Партизан је урадио заиста много у Европи ове сезоне, а то се огледа и на овај начин... Остали српски клубови, нажалост, нису ни близу црно-бијелима.