latinica  ћирилица
27/11/2015 |  16:05 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Политика поразила право, одлука неприхватљива! (ВИДЕО)

Лидери ДНС-а, СНСД-а и СП-а Марко Павић, Милорад Додик и Петар Ђокић изразили су јединствен став да је одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске, политички акт и затражили хитно доношење новог закона о Уставном суду БиХ којим би судије странци били избачени из ове институције.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

- Чврсто смо опредијељени да не подржимо одлуку Уставног суда БиХ, рекао је предсједник ДНС-а Марко Павић новинарима након састанак коалиционих партнера у Приједору.

Лидер СП-а Петар Ђокић рекао је да је одлука Уставног суда БиХ увредљива за Републику Српску.

- Овакав Уставни суд изгубио је сваки смисао, нагласио је Ђокић.

Коментаришући Одлуку Уставног суда БиХ којом су поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске неуставне, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић поручио је да ова одлука, још једна у низу, не представља изненађење у структури оваквог суда, који често прави неправне излете.

Десетине одлука овог суда нису спроведене, па неће бити ни ова, нагласио је Кузмановић.

- Најчешће Уставни суд улази у туђе надлежности па се претвара у уставотворца и законодавца. То значи да одузима право Парламентарној скупштини и највишем правном тијелу које је врховно тијело, а с друге стране Уставни суд најчешће доноси одлуке по препоруци предлагача, а не по уставним одредбама, додао је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске.

 Бројна реаговања из удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, грађана и невладиних организација у Републици Српској.

Једногласни - одлука да 9. јануар не може бити слављен као дан Републике није само на штету Републике Српске и њених грађана, већ и БиХ. Позивају власт у Републици Српској и српске представнике на нивоу БиХ, да буду јединствени у ставу да ову одлуку не треба прихватити. 

Неправедна, дискриминаторска и на штету српског народа и Српске. Овако одлуку Уставног суда БиХ оцјењују борци. Дан Српске, поручују, мора да се обиљежава као и досад ,9.јануара. Уставни суд БиХ, сматрају, још једном је потврдио да је политички.

- БОРС даје пуну подршку руководству Српске и изабраним представницима Срба у заједничким институцијама БиХ и обавезујемо их и захтијевамо да не смију прихватити ову одлуку Уставног суда БиХ - рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је да је одлуком о Закону о празницима Републике Српске и Уставни суд БиХ показао да је политички, као и Суд и Тужилаштво БиХ.

- Овакве невјероватне ствари које се дешавају у БиХ поново прижељкују одређене негативности и сукобе на простору БиХ - рекао је Дукић.

- Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да одлука Уставног суда БиХ представља понижење и увреду за српске жртве рата који су дали животе и дијелове тијела за стварање Републике Српске.

- Ово је не само увреда, већ и понижење српских жртава рата који су тада обезбиједили слободу за српски народ на овим просторима - рекао је Митровић.

Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић изјавио је да одлука Уставног суда БиХ за ветеране нема никаквог значаја.

Вукотић је рекао да је сигуран да ова одлука нема никаквог значаја ни за цјелокупан српски народ у БиХ.

Професор Факултета политичких наука Емил Влајки тврди да је одлука Уставног суда БиХ типичан примјер колонијализма класичног типа.
 
Влајки је додао да су више пута одлуке Уставног суда БиХ донесене удруженим гласовима странаца и Бошњака, а против два хришћанска народа, у овом случају укидајући државни празник Републике Српске.

Политичики аналитичар Гостимир Поповић изјавио је да одлука Уставног суда БиХ о Закону о празницима Републике Српске није заснована ни на једном до сада познатом политичком и правном систему, укључујући шеријатски.
 
- Одлука Уставног суда БиХ усвојена је без икакве политичке, правне и здраворазумске подлоге. Њеним доношењем желе се показати "мишићи" према Републици Српској и српском народу, односно да се види да могу да раде шта хоће - рекао је Поповић.

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник изјавио је да је Уставни суд БиХ злоупотријебио своју улогу.

- Не могу да разумијем да представници Уставног суда БиХ могу донијети одлуку којом онемогућавају право да се обиљежава један историјски догађај - рекао је Крајишник. Подсјетио је да је Република Српска створена вољом српског народа у БиХ, а не вољом других народа и да је то историјска чињеница.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак оцијенио је да је одлука Уставног суда БиХ политичке природе и да се њом покушава поништити Република Српска.
 
- Ријеч је о одлуци која је прије свега политичке природе. Уставни суд БиХ није се руководио правним аргументима јер је неко очигледно хтио да направи политички ефекат - рекао је Црнадак.

- Девети јануар остаће Дан Републике Српске и први нећу поштовати одлуку Уставног суда БиХ, јер мислим да је непоштена, некоректна и донесена од нелегалног вијећа судија, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.
 
Каже, одлука овог суда једна је од најгорих могућих које је Суд могао донијети у овом тренутку, али постоје разни начини и да се она не спроведе.

 - Да је одлука суда политичка, а не правна сматра и лидер НДП-а Драган Чавић, који очекује српски договор по овом питању. 

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавио је да одлука Уставног суда БиХ наноси штету процесу националног помирења у БиХ.
 
- Ова одлука изазива недоумицу. Очигледно да у њеној основи стоје политичка, а не правна схватања, нагласио је амбасадор Иванцов.

У Слободном демократском српском клубу кажу да су сагласни с предсједником Српске Милорадом Додиком да је неопходно одржати састанак свих политичких субјеката на коме би било договорено дјеловање у наредном периоду. Неопходно је показати снагу Српске и да представници у институцијама БиХ блокирају све одлуке, став је Слободног демократског српског клуба у НСРС. 

- Одлука Уставног суда БиХ тежак је ударац за Српску и српски народ, због чега је Српској потребно апсолутно јединство свих политичких субјеката. Не можемо да прихватимко овакву одлуку Уставног суда БиХ и потребно је да Народна скупштина Републике Српске остане при Декларацији о заштити Дана Републике, истакао је Дарко Бањац.