latinica  ћирилица
27/11/2015 |  16:09 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Београд: Сутра скуп "Суд и Тужилаштво БиХ у контексту /де/стабилизације Српске"

У Београду ће сутра бити одржан међународни тематски скуп "Суд и Тужилаштво БиХ у контексту /де/стабилизације Републике Српске", на коме ће учествовати више еминентних стручњака из Србије, Русије и Српске.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Циљ скупа, који организују Представништво Српске у Србији и московски Фонд стратешке културе, јесте да се јавност Србије ближе упозна о овој теми чији ће се расплет одразити на стабилност и будућност БиХ, Српске, Србије и региона.

Биће ријечи о замјеркама које Српска има на рад Суда и Тужилаштва БиХ и разлозима због којих је најављен референдум о њиховој даљој сврсисходности, усклађености ових институција са Дејтонским споразумом и начином на који су оне наметнуте, као и спољним притисцима којима је изложена Српска због најављеног референдума, најављено је из Представништва Републике Српске.

Говориће се и о покушајима дестабилизације БиХ и Српске перманентним покушајима спољних и унутрашњих фактора да се ревидира Дејтонски споразум, као и обавезама и улози саме Србије.

У уводном излагању Никола Ковачевић из Министарства правде Републике Српске извијестиће о току структуралног дијалога - резултатима и проблемима, а предсједник Европског удружења судија и тужилаца за демократију и слободу Драгана Бољевић говориће о односу судске и извршне власти у свјетској пракси.

Зоран Чворовић бавиће се судом и тужилаштвом како су дефинисани у изворном тексту Анекса четири, а Предраг Ћеранић дјеловањем Агенције за спровођење закона у функцији Тужилаштва БиХ.

Професор Ненад Кецмановић говориће о референдуму као рехабилитацији изворног Дејтонског споразума и отпору ревизиониста, академик Коста Чавошки излагаће о правним и геополитичким аспектима референдума, а главни уредник Фонда стратешке културе Ана Филимоновна говориће о референдуму у Републици Српској као безбједносном изазову.

Професор Слободан Антонић излагаће о значају унутрашње кохезије Републике Српске, Џевад Галијашевић ће анализирати пропусте Тужилаштва и Суда БиХ у процесуирању муџахедина које је довело до исламског тероризма, а адвокат Славка Којић говориће о правном положају високог представника и кршењу Дејтонског споразума.

Стефан Каргановић најавио је излагање о фантонским бонским овлашћењима и реалној бици за одбрану Српске, Александар Павић говориће о Српској као гаранту стабилности БиХ, а Бранислав Окука из Удружења Част и отаџбина отвориће питање зашто се једино српском народу оспорава право на непосредно демократско изјашњавање.

Генерал Родољуб Анђић ће се осврнути на улогу Војске Републике Српске у стварању Српске и очувању изворних вриједности, а пуковник Горан Јевтовић о томе какве ће посљедице бити по Србију уколико Српска буде укинута и утопљена у БиХ.

Конференција ће почети у 11.00 часова у Медија центру.