latinica  ћирилица
27/11/2015 |  16:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Жељезара Сисак пред гашењем, одлазе и Италијани?

Послије Руса и Американаца и Италијани озбиљно размишљају о напуштању сисачке Жељезаре, сазнаје загребачки Вечерњи лист и наводи да од 1. децембра италијански инвеститор раскида уговоре с преосталим радницима, осим са њих десетак, те да погони неће радити до половине идуће године.

"Без производње ће сисачки погони бити бар до јуна идуће године, када би власник, компанија АБС у власништву италијанског Даниелија, требало да одлучи о коначној судбини њихове хрватске компаније – о затварању, наставку производње или о продаји", наводи се у тексту.

Ових дана за преосталих стотинак радника слиједе откази, менаџменту је понуђено да иде да ради у сједишту фирме у Удинама а, како додаје Вечерњи, у Сиску ће остати неопходно особље потребно за дистрибуцију енергената преосталим предузећима у индустријској зони, који се снабдијевају преко АБС-а, као и једна особа у финансијама.

У тексту се подсјећа да се "након шокантног одласка америчког ЦМЦ-а, који је у Сиску био од 2007. до 2011. године, појавио угледни Даниели", који је у Сисак уложио десетине милиона евра, укључујући и 20 милиона евра кредита ЕБРД-а добијеног управо за обнову и модернизацију сисачких погона.

"Лани је АБС Сисак утростручио приходе на 311 милиона куна 40,75 милиона евра и број запослених повећао са 130 на 220, али се тржиште изгледа промијенило".

Вечерњи лист подсјећа да су Жељезару Сисак прво преузели руски власници 2001. године са 1.700 радника, а затим амерички ЦМЦ, који је отишао 2011. године остављајући компанију са 917 радника.