latinica  ћирилица
27/11/2015 |  18:23 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Рудо: Почели 15. "Видаковићеви дани"

Изложбом слика "Гружанска јесен" Ликовне колоније из Кнића, коју је отворио ликовни критичар Радомир Јагодић из Рудог, почели су 15. "Видаковићеви дани" у Рудом.
Општина Рудо (www.telefonski-imenik.biz) -
Општина Рудо (www.telefonski-imenik.biz)

На изложби је представљено 20 слика на којима су теме мртва природа и пејзажи Груже.

У пригодној бесједи Јагодић је рекао да су први пут вечерас у Републици Српској на 15. јубиларним "Видаковићевим данима" културе, у чудесним и бајковитим пејзажима представљене, како каже Добрица Ерић, "дјевојке из Груже, које су лепе као руже".

"Овим се потврђује оно што Гружи одавно говоре, да је овај дио Шумадије најљепши у Европи и да је то мјесто гдје ликовни умјетници сликају слободно и чисто и без икаквих дуљбих претензија, осим љепоте и гдје кистом и уљаном бојом носе поруку љубави, оживљавајући магију непознатог и исписујући химну свјетлосних визија рођења и будућности", каже Јагодић.

Јагодић је напоменуо да је, захваљујући петицији и прикупљеним потписима грађана, Скупштина општине Рудо додјелила улицу Милошу Видаковићу.

Књижевни критичар Драган Папоњак из Рудог рекао је да дјело Милоша Видаковића није било прихваћено, нити се о њему говорило, те да је у студији "Тајне царских сонета" почео писати о томе, како би и друге подстакао да пишу о скоро заборављеној поезији.

"Најзначајнији рад о Видаковићу јесте рад академика Предрага Палавестре, који је објавио сабрана Видаковићева дјела и који је достао писао о Видаковићу", рекао је Папоњак.

Папоњак је изразио мишљење да је једино Иво Андрић уочио смисао и суштину "Царских сонета", онда када су они штампани, три године након Видаковићеве смрти.

"Манифестација `Видаковићеви дани` је од републичког значаја и једна је од десетак манифестација коју је подржало и Министарство културе и Српско културно и просвјетно друштво `Просвјета` и овом манифестацијом полако се исправља неправда која је учињена према Видаковићу, а која окупља ствараоце са јужнославенских простора", истиче Папоњак.

Вечерас у 19.00 часова најављена је свечана академија, коју ће отворити начелник општине Рудо Рато Рајак, а на којој ће говорити књижевник Љубивоје Ршумовић и глумица Ивана Жигон.

На свечаној академији биће проглашена имена најбољих литерарних радова, а најбољим учесницима жири ће додјелити награде и признања.