latinica  ћирилица
27/11/2015 |  18:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Пољска неће испоручити Поланског САД

Пољска неће изручити Сједињеним Америчким Државама редитеља Романа Поланског након што је тужилаштво те земље саопштило да нема основа за жалбу у одлуци суда да се Полански не испоручи САД.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Из Канцеларије тужиоца у Кракову навели су да је анализа доказа показала да је ранија одлука суда да се Полански не испоручи САД била исправна, извјестио је Ројтерс, а пренио Танјуг.

Тиме је одлука суда да се Полански не изручи САД постала правно обавезујућа и на њу се не може поново уложити жалба.

Затварање случаја који је трајао више од 40 година значи да је Полански сада слободан да живи и ради у Пољској, пренио је АФП. Подсјетимо, САД су тражиле изручење Поланског да би му се судило за силовање тринаестогодишње дјевојчице Саманте Гејмер, у вили америчког глумца Џека Николсона у Холивуду прије скоро четири деценије. Редитељ, награђен Оскаром за режију филма „Пијантиста”, још 1977. године признао је да је имао сексуалне односе са тринаестогодишњом дјевојчицом током снимања у Лос Анђелесу.

На основу америчког захтјева за изручење, Полански, који има двојно – француско и пољско држављанство, ухапшен је у Швајцарској 2009. године, када је дошао на филмски фестивал у Цириху. Швајцарски суд одбио је да га изручи САД, подсјетила је Бета.

У Пољску је долазио инкогнито, а први пут званично се појавио прошле јесени као гост на отварању Музеја пољских Јевреја у Варшави. САД су одмах послале захтјев да га Пољска ухапси док не стигне захтјев за изручење. Пољске власти то су одбиле, а Полански је након саслушања казао да верује у пољско правосуђе и да ће поштовати одлуке суда и долазио је, кад год је позван, на рочишта.