latinica  ћирилица
27/11/2015 |  18:44 | Аутор: СРНА

Дачић: Одлука Бундестага знак да је Србија на добром путу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је одлука Бундестага да одобри отварање прва два преговарачка поглавља за приступање Србије ЕУ одлична вијест за грађане и знак да је земља на добром путу.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Одлука Немачке да да `зелено светло` за отварање прва два преговарачка поглавља је одлична вест за грађане Србије и потврда великих резултата које је на европском путу постигла Влада Србије на челу са Александром Вучићем", рекао је Дачић.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцијенио је данас на конференцији за новинаре у Влади да одлука Бундестага о отварању првих преговарачких поглавља у разговорима Србије и ЕУ потврђује да је посвећеност Србије реформама добила пуну подршку.

Стефановић је додао да одлука Бундестага представља велику ствар за земљу заједно са позитивним оцјенама Међународног монетарног фонда и Свјетске банке.

Директор Центра за спољну политику Александра Јоксимовић каже да је одлуком отклоњена главна препрека за наставак евроинтеграција Србије.

"Иако су биле јасне најаве из ЕУ да ће се то догодити, Немачка је, ипак, једна од оних кључних земаља без чијих одлука се Србија тешко може кретати крупним корацима ка даљем процесу европских интеграција", рекла је Јоксимовићева.

Она је додала да ће 2016. годину грађани Србије прославити у свјетлу чињенице да су ближи пуноправном чланству у ЕУ.

Одбор за европска питања немачког Бундестага дао је на данашњој ванредној сједници "зелено свјетло" за отварање прва два преговарачка поглавља за приступање Србије ЕУ.

Како је раније најављено, а тако процјењују и поједини аналитичари, највјероватније, ће бити отворена поглавља 32 и 35.

Међувладина конференција Србије и ЕУ на којој ће бити отворена прва преговарачка поглавља требало би да буде одржана средином децембра или најкасније почетком јануара.

Првобитно је најављивано да ће то бити поглавља 23 и 24 (правосуђе, безбједност, људска права).

Европска комисија је оцијенила да је постигнут напредак у припреми за отварање преговарачког поглавља 32 – финансијска контрола, а имајући у виду његов технички карактер, преговори ће највероватније бити отворени овим поглављем (уз поглавље 35).