latinica  ћирилица
27/11/2015 |  20:05 | Аутор: Агенције

Контроверзне тврдње црногорског аутора: Црногорци нису Словени

Контроверзни аутор књиге "Бизарни свеци српске цркве", Мирослав Ћосовић у тексту на порталу Аналитика тврди да Црногорци нису Срби, већ старосједиоци Балкана.
Црна Гора (илустрација) -
Црна Гора (илустрација)

Како Ћосовић наводи: "Сви знамо на који начин се код нас доказује да су Црногорци заправо Срби".

"Бијесомучно се цитирају Његош и краљ Никола, цитира се неки земљопис из Николиног доба, цитирају се неки Николини дворјани, укаже се на двије, три асоцијације из времена прије 19. вијека, и то је то", истиче Ћосовић.

Према његовим ријечима, Црногорци "у бити свог народног бића нису ни Словени, а камоли Срби".

"То тврдим не само на основу историјске науке, већ и на основу онога што пружају: популациона генетика, физичка антропологија, археологија, етнологија... Једини исправан начин да се неком народу сагледа етногенеза је да се укључи више наука, а не само историјска наука", наводи он.

Ослонити се на само историјску науку прије испитивању етногенезе неког народа је, каже, "неозбиљно, врло неозбиљно".

"Нарочито је неозбиљно на нашим просторима, гдје се током историје у документима помињу многи народи, па свако може да пронађе неки историјски извор који даје за право баш његовом народу, то јест његовом виђењу етногенезе", каже он.

Ћосовић тврди да у Црногорци мјешавина старосједилаца које су Римљани збирно звали Илирима и да уз становништво такозване Старе Херцеговине чине једну етничку цјелину, "а ту етничку цјелину данас знамо као један самосвојан народ - Црногорце".

"Староцрногорци, Брђани, Приморци и Старохерцеговци чине једну цјелину, једну и јединствену - црногорску нацију јер, генерално: имају исту историју, имали су своју - племенску организацију друштва, имали су своју Црногорску аутокефалну цркву, носе једну ношњу, имају исте обичаје, имају исти језик, имали су заједничку култну личност Ивана Црнојевића итд. Могу СПЦ и САНУ и милион пута поновити да су Црногорци Срби, али ове чињенице неће успјети да промјене, нимало", каже он.