latinica  ћирилица
27/11/2015 |  21:53 ⇒ 28/11/2015 | 11:42 | Аутор: РТРС

"Специјал": Одлука Уставног суда БиХ-политички мотивисан потез на штету Српске (ВИДЕО)

Институцијама на нивоу БиХ не смета само 9. јануар, већ све што је српско – зато је Уставни суд БиХ овај празник оцијенио као неуставан, порука је правних експерата који су на ову тему говорили у емисији "Специјал" наше телевизије.
Дан Републике - Емисија "Специјал" - Фото: РТРС
Дан Републике - Емисија "Специјал"Фото: РТРС

И они су потврдили да чин Уставног суда БиХ није правна одлука, већ да је ријеч о низу политички мотивисаних потеза бх. институција на штету Републике Српске и њеног народа.

Историјска је чињеница да је 9. јануар дан када је створена Република Српска и то нико не може да оспори, поручују правници. И не смета бх. институцијама само то – смета им и грб, химна, језик и назив Република Српска.

Сви потези са бх. нивоа, кажу, нису случајни.

"На сцени је распарчавање Републике Српске или свођење Републике Српске на празну љуштуру. То смо видјели кроз одлуке Уставног суда, оног момента када је било онемогућено доношење одлуке путем ПС, Дома народа, онда се нашао један Уставни суд да кроз стране судије доноси одређене одлуке", рекао је Витомир Поповић, декан Правбог факултета.

И у њему три странца, који одлучују како ће грађани Републике Српске да живе. Управо Бошњацима одговара такав састав, кажу правници. Покушај је јасан као дан – желе да прикажу да Република Српска није постојала прије Дејтонског споразума, због чега и оспоравају 9. јануар као Дан Републике.

Професор Жељко Мирјанић истиче да се негира да је Република Српска унијела своју државност у Дејтонски споразум. "И онда би се у даљем процесу кроз оспоравање Дејтона наставило оспоравање Републике Српске. Укратко, Република Српска је настала прије Дејтона'', наглашава Мирјанић.

И зато није случајно што Бошњаци континуирано покушавају то и да оспоре. Чињеница је да је ријеч о доктрини која негира оно што јесте Република Српска, кажу стручњаци.

"Врхунац цинизма лежи у чињеници да у данашњој изјави бошњачки члан Предсједништва каже- не бранимо ми вама да славите било који дан, узмите ето да то буде датум Дејтона. Замислите ту ароганцију'', каже професор Милимир Мучибабић."Уставни суд је параван за такву политичку игру жонглирања, која у својој крајњој инстанци жели да промијени политичку матрицу два ентитета, њихове судбине и судбине народа", закључио ј е професор Мучибабић.

Са разних страна чују се савјети појединих да би Република Српска требало да слави дан када је потписан Дејтон.

На све могуће начине покушава се оспорити Република Српска – оно што она јесте, кроз историју њеног настанка до Дејтона.

Емисију "Специјал" у цјелости можете погледати и на нашем порталу.