latinica  ћирилица
28/11/2015 |  08:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Вођа напада у Паризу планирао нападе на јеврејске циљеве

Вођа терористичких напада у Паризу планирао је након покоља нападе на јеврејске циљеве, школе и транспортни систем у Француској, наводе извори упознати с током истраге.
Абделхамид Абауд - Фото: Screenshot
Абделхамид АбаудФото: Screenshot

Абделхамид Абауд, белгијски држављанин поријеклом из Марока, такође се хвалио лакоћом с којом је поново ушао у Европу преко Сирије, два мјесеца прије напада, користећи хаос изазван избјегличком кризом, преноси Индекс.

Како је навео Ројтерс, према тајним полицијским извјештајима који су ове недјеље процурили у француској штампи, један од испитаних свједока описује како је Абауд два дана након напада затражио помоћ рођаке Хасне Аит Булахецен, затраживши да га сакрије док припрема нове акције.

Говорећи о будућим плановима он је рођаки 15. новембра рекао да ће "направити гору штету у четвртима блиским Јеврејима и да ће поремијетити превоз и школе," рекао је свједок, наводи Индекс.

Абауд је рођаци намјеравао дати 5.000 евра да купи два одела и два пара ципела за њега и неидентификованог саучесника у планираним нападима на паришку комерцијалну четврт Ла Дефанс, што је у уторак потврдио и париски тужилац Франсоа Молен.

Према изјавама свједока, злочинац се хвалио начином на који је ушао у ЕУ и чињеницом да је два мјесеца боравио у Француској неоткривен па је сигурност у Француској оцијенио с "нула".

Из канцеларије париског тужиоца у петак је саопштено да ће покренути прелиминарну истрагу о томе како су повјерљиве изјаве свједока из истраге пронашле пут до штампе.