latinica  ћирилица
28/11/2015 |  09:08 | Аутор: СРНА

Ааеродроми Републике Српске: Остварено 400 путничких и више од 115 карго-летова

На Аеродрому Бањалука током ове године остварено је више од 400 летова српског авио-превозника "Ер Србија" на редовној линији Бањалука - Београд - Бањалука, са више од 16.000 путника, речено је у предузећу "Аеродроми Републике Српске".
Аеродром Бањалука - Фото: РТРС
Аеродром БањалукаФото: РТРС

У "Аеродромима" истичу да је ова линија веома важна за тржиште Републике Српске првенствено због трансфера путника у више од 50 свјетских дестинација.

"До средине године у функцији је била и авио-линија Бањалука - Цирих - Бањалука компаније `БХ ерлајнс`, која је обустављена. Од јануара до јуна остварена су 142 лета са 2.500 путника", наводе у "Аеродромима Републике Српске".

Из овог предузећа подсјећају да су у новембру прошле године започели карго-летове извоза меса за Турску, те да је за мање од говину дана остварено више од 115 летова и превезено готово 5.000 тона расхлађеног јунећег меса.

С обзиром да је Аеродром Бањалука потпуно опредијељен за наставак развоја карго-саобраћаја, у оперативним плановима за наредну годину предвиђен је почетак изградње карго-центра са пратећим аеродромским капацитетима.

На Аеродрому је тренутно у функцији расхладна комора запремине 1.000 метара кубних, која има могућност одржавања температуре од четири до осам степени, као и расхладна комора запремине 1.200 метара кубних са могућношћу одржавања температуре од осам до 16 степени Целзијусових.