latinica  ћирилица
28/11/2015 |  09:21 ⇒ 16:39 | Аутор: РТРС

Безглутенска исхрана: Заблуда или здравствени проблем? (ВИДЕО)

Глутен је у веома кратком времену постао главна тема када је ријеч о здравој исхрани. Питање је да ли је безглутенска прехрана стварно потребна сваком човјеку, или само онима који болују од, ријетке и мало познате болести, целијакије.
Пекарски производи - глутен - Фото: РТРС
Пекарски производи - глутенФото: РТРС

Глутен конзумирамо готово сваки дан, а у посљедње вријеме постао је непријатељ број један јер, наводно, изазива пробавне тегобе. Највише се налази у пекарским производима, а због њега могуће је замијесити тијесто за хљеб да се не распадне.

Технолог Драгана Попара каже да је протеин по природи сличан гуми и оно што у ствари чини стурктуру тијеста. Прави један скелет у коме се задржавају гасови који настају дјеловањем квасаца.

Грађани које смо питали шта мисле да ли је здравија храна са глутеном или без њега категорично кажу да је здравија она храна која не садржи глутен, а на наше питање шта је то заправо глутен, одговора није било.

Маја Драгушић већ готово десет година болује од целијакије. Њен организам не може пробавити глутен, и не смије га јести ни у траговима. Признаје да живот није једноставан, јер је највећи проблем набавка намирница које не садрже глутен. Веома су скупе, нема их у нашим трговинама, па се често мора сналазити тако што купује у иностранству.

Иако многи пекари своје производе декларишу као безглутенске, питање је да ли се ради о маркетиншком трику или стварном безглутенском производу. Трговачка варка или не, за Драгану Попару није било дилеме. Пошто ради као технолог у пекарском погону каже да се безглутенски производи могу произвести само у посебним условима.

"Нисам сигурна да на просторима Републике Српске раде прекаре које производе безглутенске производе обзиром да је производња безглутенских производа веома захтјевна. Ако се производ декларише као производ без глутен, намијењен је одређеним категоријама људи који пате од целијакије, значи имају нетолеранцију на глутен. Самим тим, глутен не смије бити присутан чак ни у траговима у намјерницама које конзумирају пацијенти обољели од целијакије," каже Драгана.

Из Агенције за безбједност хране БиХ кажу да су правила јасно дефинисана Правилником о саставу и означавању хране погодне за особе нетолерантне на глутен.

Маја Драгушић ипак тврди да је нико од пекара није успио увјерити да производи које рекламирају као безглутенске стварно не садрже глутен. Никакав писмени доказ нису имали, па зато поручује свима да не насједају на трикове, и натписе на рекламама.

Очито је да су наводни безглутенски произоводи постали још један свјетски тренд. Многи их конзумирају како би смршавили, а стручњаци кажу да је то највећа заблуда. Због још једног облика помодарства, они који заиста морају користити ове производе, нажалост, падају у други план. 

Нутрициониста Гордана Љољић Долић о безглутенској прехрани и целијакији 

Више од милион становника Европе пати од целијакије или глутенске ентеропатије. Знање о болести и одржавању здравља је на веома ниском нивоу и у Европи, а поготово у БиХ, гдје препознавање болести и ниво клиничке сумње представљају велики проблем. Болест обухвата све узрасте и полове, а јавља се једнако код дјеце као и код одраслих.

О безглутенској прехрани и целијакији у Јутарњем програму говорила је нутрициониста Гордана Љољић Долић.