latinica  ћирилица
29/11/2015 |  08:06 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Састанак Додика и званичника из Српске (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас почео састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске о одлуци Уставног суда БиХ да поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске нису усаглашене са Уставом БиХ.
Састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске о одлуци Уставног суда БиХ - Фото: СРНА
Састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске о одлуци Уставног суда БиХФото: СРНА

Састанку у Палати Републике присуствују премијер Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, члан Колегијума Представничког дома парламента БиХ Младен Босић, члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Иницијативи предсједника Српске одазвали су се предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић.

Прије почетка састанка, који је иницирао Додик, није било изјава за новинаре.

Након састанка, конференцију за медије директно ће преносити Радио-телевизија Републике Српске.

15.34 - Предсједништво СДС-а апсолутно подржава Декларацију Народне скупштине Републике Српске у вези са одлуком Уставног суда БиХ о Дану Републике и за ову странку овај празник ће се обиљежавати као и до сада, изјавио је предсједник те странке Младен Босић.

14.26 - Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да ће на састанку, који је сазавао предсједник Додик са званичницима из Српске, СП захтијевати да се поништи одлука Уставног суда БиХ о Закону о празницима Српске, да се преиспита рад тог суда и да се тројица странаца елиминишу из њега.

13.18 - На данашњем састанку предсједника Додика са званичницима Српске биће предложено, како сазнају "Независне", расписивање референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Наводе и да би званичници требало да се изјасне и о неприхватању 25. новембра као Дана државности БиХ, а као трећа могућност наводи се доношење новог закона о државним празницима Републике Српске.

8.06 - Додик је најавио да ће од представника Српске у заједничким институцијама тражити да не учествују у раду институција БиХ док се рјеши питање учешћа страних судија у раду Уставног суда Бих. Предложиће и да, до одласка страних судија, у Уставном суду буде именовано двоје нових судија из Федерације БиХ, а један из Републике Српске.

Без обзира на одлуку Уставног суда БиХ о неуставности Дана Републике, Српска ће остати мирна и стабилна изјавио је за сарајевску телевизију "Фејс" предсједник Додик. Поручио је да Република Српска неће спровести одлуку Уставног суда БиХ и да свој став заснива на Декларацији Народне скупштине према којој се не прихвата промјена датума обиљежавања овог празника. 

Предсједник ДНС-а Марко Павић очекује да ће на састанку у Палати Републике бити постигнуто пуно јединство када је ријеч о питању одлуке Уставног суда БиХ којом је 9. јануар, Дан Републике, проглашен неуставним. Нагласио је да се, након укидања грба, химне и Дана Републике, у БиХ води систематска борба за уништење свега што је Републици Српској гарантовао Дејтонски мировни споразум.

Новоизабрани предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да Република Српска треба наставити да слави Дан Републике 9. јануара, као и да ова странка не жели прихватати рјешења у БиХ која ће се заснивати на прегласавању нити једног, а поготово два конститутивна народа.

Потврдио је да ће учествовати на састанку у Палати Републике и нагласио да кад је ријеч о Дану Републике нема несугласица међу политичким партијама. Министар спољњих послова БиХ, Игор Црнадак, изјавио је да ће поштовати заједнички став политичких представника из Републике Српске, уколико би то значило и његово напуштање Савјета министара БиХ.

Предсједник Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајилица рекао је да ова странка да остаје при ставу да Република Српска треба да обиљежава Дан Републике 9. јануара, када је вољом српских представника и њеног народа и основана.