latinica  ћирилица
30/11/2015 |  12:41 | Аутор: РТРС

Милићи: Почела санација Дома културе

У Милићком насељу Дервента почела је санација Дома културе, односно постављање нове кровне конструкције у оквиру прве фазе реконструкције установе која годинама пропада. Наредних дана требало би да почне и санација Дома културе у Новој Касаби. Средства је обезбиједио развојни програм УН-а у износу од 82 хиљаде, док ће општина Милићи издвојити 10 хиљада марака.
Санација Дома културе у Милићима - Фото: РТРС
Санација Дома културе у МилићимаФото: РТРС

Дом културе у Дервенти до рата је био средиште културних и друштвених дешавања овог милићког села. Зуб времена, али и небрига учинили су своје. Девастиран је и препуштен пропадању. У току је санација.

- Нама мјештанима ово много значи, јер је Дом био у јако лошем стању и свака санација је добродошла, а овдје су прво почели од крова - каже Милош Дрмоњић.

Због лошег времена радови нису почели на Дому културе у Новој Касаби. У првој фази замијениће се кров и зауставити даље пропадање ове установе.

- Велики је значај вјерујте, највећи је значај да се Дом заштити од даљег пропадања. У плану је да се прекрије лимовима, мало боље заштити,како бисмо онда ми могли уредити просторије за мјесну заједницу, просторије у којима ће се одржавају удружења састанке - каже предсједник МЗ Нова Касаба Халил Јашић.

Процјењује се да је за потпуну реконструкцију два дома потребно неколико стотина хиљада марака.

- Потребна су значајна средства из разлога што су то већи објекти. Ми ћемо настојати у наредним годинама да се ставе у потпуности у функцију како би се створили услови и за развој друштвеног и културног  живота - каже Зоран Кипић, пресједник Скупштине општине Милићи.

Уколико временске прилике дозволе радови би требало да буду завршени до краја године.