latinica  ћирилица
30/11/2015 |  15:37 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Протест повртара испред фирме "Итал воће" (ВИДЕО)

Око 25 незадовољних повртара протестовало је данас испред фирме "Итал воће" у Бањалуци потражујући заостала дуговања. Крајем прошле седмице власницима фирме и папирима губи се сваки траг, а повртари којима "Итал воће" укупно дугује преко милион марака бачени су на кољена.
Протест повртара испред фирме "Итал воће" - Фото: РТРС
Протест повртара испред фирме "Итал воће"Фото: РТРС

До прошле године кажу повртари власници "Итал воће" уредно су исплаћивали за преузето поврће, а у току ове повремено. Сарадњу са "Итал воћем" није прекинуо Радослав Шкрбић иако му је ово за двије године други пут да је остао без зараде.

Послије овог случаја, каже, највјероватније је ово пољопривредно газдинство на кољенима.

Колики је број пољопривредника, којима новац за предато воће и поврће није исплаћен, није познато. У укупном износу "Итал воће", кажу у Удружењу повртара, сарадницима дугује преко милион марака.

Протест повртара испред фирме "Итал воће" (Фото: РТРС)

Власништво над овом фирмом дијели брачни пар Саварин, са по 45 одсто удјела. Окупљени пољопривредници кажу да су власници током протекле седмице обећавали радницима и повртарима састанак, али до њега није дошло. Тврде да је сва имовина фирме у четвртак навече превезена у Федерацију Босне и Херцеговине. Тако је поред дуга повртларима створен нови проблем, јер без документације не могу до неопходних подстицаја.

Власници "Итал воћа" нису се јављани ни на позиве наше екипе. Без могућности за подстицаје, али и без зараде у овој години, бројни пољопривредници кажу да је предстојећа прољећна сјетва упитна.

"Ако се не засије на прољеће 2016. године, питам се пошто ће бити лук, кромпир, купус или лубеница које се увезе са стране", пита се предсједник Удржења повтара Републике Српске Бранко Мастало.

Осим повртара и радници, који нису жељели пред камере, тврде да су преварени. Њих 20 потражује плате из септембра и октобра, укупно око 28 000 марака. Према њиховим ријечима власници "Итал воћа" покушали су посредством Владе Српске доћи до кредитних средстава којима би покрили дуговања и наставили са радом, али је и та идеја пропала.