latinica  ћирилица
30/11/2015 |  16:16 ⇒ 16:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетски милијардери оснивају фонд за чисту енергију

Најбогатији људи из свијета технологије удружиће снаге и лансирати глобалну иницијативу за чисту енергију, вриједну више милијарди долара, намијењену рјешавању једног од највећих глобалних проблема данашњице, преноси потрал Recode.net.
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

Оснивач Мајкрософта Бил Гејтс најавиће данас, током првог дана климатске конференције УН у Паризу, оснивање фонда за чисту енергију, а очекује се да ће му подршку пружити оснивач Фејсбука Марк Закерберг, оснивач Амазона Џеф Безос, оснивач Алибабе Џек Ма и други пословни лидери, наводи се у новом извјештају Клајмат вајер (ClimateWire).

Из фонда ће се махом финансирати истраживање и искоришћавање нових извора енергије, а очекује се да ће током самита у Паризу водеће свјетске привреде, укључујући САД, Кину и Индију, такође постићи споразум о инвестицијама у чисту енергију и смањењу зависности од фосилних горива.

Гејтс је у августу најавио да ће уложити милијарду долара сопственог богатства у чисту енергију, указујући да је потребно удвостручити или утростручити глобалне инвестиције у соларну и вјетроенергију.

"Радим све ово јер вјерујем да ће наредних неколико година донијети многе прекретнице које ће помоћи у борби против климатских промјена", написао је Гејтс у свом блогу.

"Рјешавање проблема у енергетском сектору кључан је дио изградње бољег свијета. Нећемо моћи да остваримо смислен напредак у другим областима, попут образовања и ближег повезивања свијета, без енергетске безбједности и стабилне климе. Ипак, напредак ка одрживом енергетском систему је сувише спор, а тренутни систем не охрабрује иновације које би нам омогућиле да брже напредујемо ка циљу", навео је Закерберг на друштвеној мержи Фејсбук.