latinica  ћирилица
30/11/2015 |  16:27 ⇒ 16:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Кључ будуће хрватске владе и даље држи Мост

Кључ будуће хрватске владе и даље је у рукама Моста независних листа, треће политичке опције послије парламентарних избора који, по многим изворима, има и свог кандидата за премијера, а то нису ни Божо Петров, ни Томислав Карамарко ни Зоран Милановић, објаво је портал Јутарњег листа.
Карамарко, Петров, Милановић (фото: http://rtcg.me/) -
Карамарко, Петров, Милановић (фото: http://rtcg.me/)

Иако и Милановићев СДП и Карамарков ХДЗ желе да пошаљу поруку да су јединствени и чврсти, све оно што се иза кулиса посљедње двије седмице дешава у двије највеће хрватске политичке странке показује да је престројавање већ почело.
 Спомињу се све чешће и потенцијална имена оних који би могли заменити шефове странака ако Карамарко и Милановић не успију да саставе владу.
 Међу тим именима су Пленковић, Тонино Пицула Стиер и Комадина....
 Мантра ХДЗ-овог руководства је већ данима да није тренутак да се говори о кадровским промјенама у странци, јер ионако у мају слиједи изборна скупштина.
 Сада је, сматрају људи око Карамарка, најважније привољети Мост и заједно саставити владу.
 У једном се и у ХДЗ-у и у СДП-у ипак у потпуности слажу. Нико од потенцијалних кандидата за будући "престо" неће се одважити у овом часу, чак ни у назнакама, показати јавно амбиције. Сви чекају шта ће се догодити и ко ће на крају опстати - Карамарко или Милановић.
 "Политичке судбине њих двојице, ако не успију, биће различите. Чак и ако не успије да састави владу, Милановић има добре предуслове да остане на челу СДП-а. Он је на овим изборима остварио солидан резултат када се погледа што је било прије годину дана. Осим тога, у странци је успио да заустави своје опоненте тако да не видим много њих који ће бити против, рекао је Берто Салај, уз дилему да ли је Милановић уопште спреман да води СДП четири године у опозицији.
 "Након што је био премијер и водио државу, питање је има ли мотивације, жара и стрпљења за опозицију. Нисам сигуран да његов карактер то може поднијети, осим ако би наслутио да су могући неки превремени избори."
 У случају Карамарка је, каже, ситуација битно друкчија.

"Уколико ХДЗ не успије с Мостом да формира владу, моје су процјене да ће Карамарко тешко остати на челу странке. Биће проглашен највећим кривцем за изборни неуспјех, па ће се извлачити подаци како је био и најнепопуларнији политичар."
 Професор Салај тврди да се већ виде струје у ХДЗ-у које желе једну нову, друкчију странку и новог, друкчијег лидера.
 "Већ се спомињу имена Пленковића, Стиера, па и старог хадезеовца Шекса који би водио операцију смјене Карамарка."
 Тихо престројавање у ХДЗ-у почело је практично првог јутра након избора, када се видјело да десна коалиција није добила више мјеста у Сабору као што је Карамарко у изборној ноћи најавио, већ мање. Разочарање је било велико, иако је врх странке одмах инсистирао на конструкцији 'ми смо релативни побједници'.