latinica  ћирилица
30/11/2015 |  18:10 ⇒ 18:40 | Аутор: РТС

Рашковић иступио из странке, раскол и борба око мандата у СДСС-у

Мирко Рашковић више није члан СДСС-а. Он је о томе писмено обавијестио своју бившу странку, јављају медији у Хрватској.
Мирко Рашковић (фото:sibenskiportal.hr) -
Мирко Рашковић (фото:sibenskiportal.hr)


"Мандат припада СДСС-у и очекујемо да се врати СДСС-у, посебно због тога јер постоје индиције да је ријеч о организованој пљачки једног мандата једне мале странке. Индиције ћемо још једном процијенити и, ако се утврди да за њих има основа, обратићемо се надлежним државним органима", изјавио је за ХРТ потпредсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац.
"Шта се с њим (Рашковићем) догодило, мислили смо да ћемо чути данас. Када се већ то догодило с њим, нећемо допустити да се то догоди с мандатом. Он још никога није пријавио, но ми свој мандат не дамо због наших бирача, због наше странке, због посла који радимо, због политичких околности у којима се то догодило, морамо да га заштитимо. Надлежне државне институције нам у томе морају помоћи. У супротном, свака употреба тог мандата у формирању парламентарне већине сматраће се илегалном", рекао је Пуповац за хрватске медије.

Танјуг јавља да је Рашковић иступио из СДСС-а након што је посљедњих дана дошло до сукоба Рашковића и потпредсједника странке Милорада Пуповца.

Рашковић се, наиме, на консултацијама код предсједнице Колинде Грабар Китаровић појавио мимо Пуповца и на тај начин окренуо леђа колегама из СДСС-а.

Он је том приликом одбио да да подршку коалицији актуелног премијера Зорана Милановића рекавши да ће причекати да види ко ће имати већину, којој ће се потом приклонити.

Рашковић, који је иначе замјеник начелника Шибенско-книнске жупаније, од предсједнице је тражио да га заштити јер, како је рекао, на њега се врши притисак.

Послије тог потеза одмах су почеле спекулације да ли ће се Рашковић приклонити ХДЗ-у, наводи Танјуг.